Változik az orvosi ügyelet

2015-ben a Tápió-vidéki Többcélú Kistérségi Társuláshoz ( Farmos, Nagykáta, Pánd, Tápióság, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápiószentmárton, Tápiószele) csatlakozott a kistérség 9 további települése ( Kóka, Sülysáp, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Tápiószecső, Tápiószőlős, Tóalmás, Újszilvás, Úri) s közösen közbeszerzési pályázatot folytattak le  központi orvosi ügyelet létrehozására.

A 17 település nagyon jó tárgyalási pozícióból indult együttesen. Így 2016 január 1-től a települések szempontjából kedvező feltételekkel az Inter-Ambulance Zrt. látja el a térség orvosi ügyeletének biztosítását 2020 december 31-ig.

Az ügyelet a következő formában állt fel:

Nagykáta székhely: 1 orvos, 1 mentőtiszt, 1 ápoló, 1 gépkocsivezető

Sülysáp telephely: 1 orvos, 1 ápoló, 1 gépkocsivezető

Tápiószele telephely: 1 orvos, 1 ápoló, 1 gépkocsivezető

 

2019 év végén a szolgáltató jelezte, hogy a érvényben lévő szerződést a megállapított díjért már nem tudja vállalni, így emelést kért, amit végül a Társulás több tag ellenvéleményével szemben megadott, minden alkudozás nélkül.

A települések januártól 61ft-ot fizetnek a szolgáltatónak lakosonként.

Zárójelben megjegyezzük, hogy orvos már nagyon ritkán megy ki a betegekhez, az ügyeleten ritkán történik ellátás, többnyire a mentőtisztek próbálnak helytállni a területen, amennyire a hatáskörük engedi. A lakosság egyre elégedetlenebb a szolgáltatás minőségével.

Tavasszal elkezdődtek a tárgyalások az új közbeszerzéssel kapcsolatban a település vezetői között.

Egy teljesen új felállás kezdett kialakulni.

Tápiószőlős, Újszilvás Abonyhoz csatlakozott, és Pánd is kilépett. Sülysáp és a vonzáskörzetébe tartozó települések sem akartak tovább közösködni, és úgy döntöttek, hogy önállóan szeretnének orvosi ügyeletet létrehozni.

A megmaradt települések megegyeztek, hogy nagykátai székhellyel és tápiószelei telephellyel elindítják a közbeszerzés előkészítését.

Az év közepén visszatáncolt Sülysáp és vonzáskörzete.  Vélhetően anyagi okok miatt döntöttek mégis a közös orvosi ügyelet mellett, ezzel a lépéssel viszont borították a már félkész közbeszerzést.

Újratervezés történt!

A székhely maradt volna Nagykáta, telephely Sülysáp, Tápiószelére viszont már csak egy elsősegélynyújtó hely jutott volna. Természetesen ez az Alsó-Tápióvidék településeit hátrányosan érintette, pedig Tápiógyörgye, Tápiószele, Farmos mindvégig kitartott a Társulás mellett.

Folytatódtak az egyeztetések, az idő pedig rohamléptekkel haladt, majd kiderült, hogy január elsejére, már nem tudják átfuttatni a közbeszerzést. Ráadásul változások is várhatóak az orvosi ügyeletek működési szabályozásában, és ebből kifolyólag már az Inter-Ambulance Zrt. sem akart hosszú távra elköteleződni.

Nem maradt más lehetőség, mint hogy a települések külön-külön kötnek 6 hónapra szerződést a szolgáltatóval, várhatóan sokkal magasabb költséggel, mintha már év közben aláírták  volna a közös közbeszerzési szerződés.

Nagykátán 2021. január 01-junius 30 között az orvosi ügyelet ellátása hétköznap 16.00 órától másnap reggel 8.00 óráig, munkaszüneti – és ünnepnapokon pedig 24 órában történik, a már megszokott helyszínen.

Az ügyeletet 1 orvos, 1 ápoló és 1 gépkocsivezető látja el, valamint csökkentett óraszámban egy mentőtisztnek kell az épületben tartózkodni.

A szolgáltatónak egy elsősegélynyújtó pontot kell létesíteni 20 km-en belül, vélhetően ez Tápiószelén lesz, ahol munkanapokon 16.00 és 22.00 óra között , munkaszüneti- és ünnepnapokon 10.00 és 22.00 óra között 1 fő mentőtisztnek kell tartózkodnia.

Sajnálatos módon a szolgáltatás minősége csökkent, remélhetőleg csak erre a 6 hónapos köztes időre, és a települések vezetői a lakosság érdekeit nézve, egy sokkal jobb kondíciókkal rendelkező közbeszerzési szerződést tud létrehozni a térségben 2021 második felére.

 

MEGOSZTÁS