Minimálbért keresel? A januári béremelést már biztosan elbuktad

A Pénzcentrum hívta fel a figyelmet a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésére, ahol a minimálbér lehetséges emeléséről tárgyaltak a munkáltatók és a munkavállalók. Eredmény azonban nem született, így legkorábban februárra várható némi emelés- garantálva azonban semmi nincs.

A kormány még 2020 végén -szokásához híven- kibújt a felelősség alól a minimálbér emelésének kérdésében. A meghozott kormányrendelet alapján senki nem kap emelést 2021-ben. Ha a dolgozók mégis szeretnének magasabb összeget kiharcolni maguknak, akkor a munkavállalók és a munkaadók szakszervezeteinek egymás között kell megegyezniük.

A jelenlegi legkisebb nettó minimálbér 107.065 forint, ami órabért nézve mindössze 616 forint. Ennyit kereshet egy átlagos minimálbért kapó munkás, ha bejelentve, főállásban, napi 8 órában dolgozik, nincs eltartott gyereke, és semmilyen kedvezményben nem részesül.

Bár a minimálbér összege nevetségesen kevés, ez mégsem akadályozza meg, hogy a termékek és a szolgáltatások ára folyamatosan emelkedjen. A 2021-es évben is nagyot fog nőni az élelmiszerek, az alkohol és a dohánytermékek, valamint az üzemanyag ára is, hogy csak néhányat említsünk.

A megegyezés az emelésről többek között azért nem sikerült, mert a munkaadók és a munkavállalók más állásponton vannak az emelés összegét illetően. A munkaadók többsége 3%-os emelést javasol, lennének azonban, akik elfogadnák a 4%-ot is. A munkavállalók azonban ezzel elégedetlenek, és 5%-os béremelésre tartanának igényt. Így azonban egyik álláspont sem került elfogadásra, tehát február előtt már biztosan egy forinttal sem kapnak többet a minimálbért keresők.

Forrás: penzcentrum.hu

 

MEGOSZTÁS