Interjú: Ivánfy Kornél egykori magyar motocross versenyzővel

Több mint 20 éves pályafutása alatt számtalan siker a hazai és külföldi versenyeken, junior és felnőtt magyar bajnoki cím, a szlovák bajnokságban dobogós helyezések, sokáig az egyetlen aki ifj.Németh Kornélt idehaza letudta győzni, ő Ivánfy Kornél. A tápiószentmártoni versenyző számtalan nehézséggel és örömmel tarkított pályafutásáról és jelenlegi hétköznapjairól kérdeztük.

Mi történt Veled az elmúlt időszakban mióta felhagytál az aktív motorversenyzéssel?

2005-ben teljesítettem az utolsó szezonomat, utána évente csak 1-2 versenyen indultam, de az elmúlt pár évben már csak hobbiként motoroztam. Az időm nagy részét a munka teszi ki, már 2000 óta vezetjük családi vállalkozásunkat bátyámmal. Ebben az évben pedig megszületett kislányom Zorka.

Dolgozol és Apa is lettél,ez hogyan befolyásolja az életedet?

Az apaság számomra egy új dolog, ami már hiányzott az életemből és ezt most nagyon élvezem. Minden időmet leköti a család a munka és a házépítés, így sajnos a motorozást most kicsit hanyagolnom kell.

Hiányzik a motorozás,követed a motocross élet eseményeit?

Hiányzik a motorozás, 20 évig az életem része volt. Az aktív motorozás már nem hiányzik, de hobbiként még mai napig szeretem csinálni.Az MXGP-t, ha tehetem mindig megnézem a tv-ben. A magyar OB-ról, a ti oldalatokon szoktam informálódni.

Van most motorod vagy esetleg szoktál kijárni versenyekre nézőként?

Eddig minden évben vettem új motort, de ebben az évben vásárolt 2014-es 450KXF motoromat eladtam. A következő egy évben nem tervezek motorvásárlást, a család és időhiány miatt, de 2016-ban visszatérek kedvenc sportomhoz.
Nagyon ritkán megyek el versenyt megnézni, mert látva a magyar motocross helyzetét, elég elszomorító. Azok képezik az első osztályt, akikkel még én is versenyeztem, és azóta nem látok fejlődést. Nagyon nagy szükség lenne egy jó utánpótlásra.

Hogyan emlékszel vissza a pályafutásodra,mi volt számodra a legjelentősebb siker?

Pályafutásom során volt nagyon sok öröm, fájdalom, sérülés és lemondás, de örömmel gondolok vissza. Talán a 2000-2001-es év volt a legjelentősebb siker számomra, mert akkor hoztam ki magamból a legtöbbet.

Mi az amit másképpen végeztél volna vagy a meg nem valósult terv közé sorolod?

A sorsszerűségben hiszek, minden okkal történik, így nem változtatnék meg semmit. Talán annyit sajnálok, hogy későn találtam meg a megfelelő edzésformát.

Te még versenyeztél az MMSZ-es időszakban is,hogyan gondolsz vissza arra a versenysorozatra?

Egy vagy kettő MMSZ versenyen mentem, akkoriban szlovák bajnokságban indultam. A Nyugat Kupához tudnám hasonlítani, baráti hangulat jellemezte.

Ki volt rád a legnagyobb hatással van valaki akinek köszönetet szeretnél mondani?

Nagy hatással Gyurászik László volt rám, akinek szenvedélye a sport és a nagyon kemény edzések. Ő fektette le nálam a motorozás alapjait és mai napig baráti viszonyt ápolunk. Köszönetet egyértelműen a családomnak mondanék. Édesapámnak, aki ráültetett a motorra és lehetőséget adott a motorozásra. Édesanyámnak, aki ápolt a műtéteim után. Bátyámnak, aki dolgozott helyettem.

Gondolkoztál már az edzősködésen,a tudásodat átadni az utánpótlásnak?

Volt pár felkérésem, de kevés időm van céges teendőim mellett és gyerekekkel foglalkozni nagy felelősség.

És végül mit üzensz az utókornak?

 A szülőknek üzennék, hogy gyermekeiket minél korábban kezdjék el motoroztatni egy jó edzővel és ha tehetik minél többet menjenek külföldre versenyezni, főleg nyugati országokba.

Forrás: Stégner György – motocrossmagazin.hu

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here