Interjú Füredi Krisztiánnal

Következő interjúnkat Füredi Krisztiánnal, a tápiószecsői Hisztéria cukrászda főcukrászával készítettük. Olvassátok nagy szeretettel:

Szia Krisztián! Mutasd be magad néhány szóban, meséld el hogy kerültél a Hisztériába:

– Tanulmányi időm alatt a Gundel étteremben töltöttem a gyakorlataimat, ahol Borbély Béla bácsitól tanulhattam meg a szakma szeretetét, elhivatottságot és az elengedhetetlen precizitást. Pályafutásom során nagy tapasztalatot szereztem a hagyományos cukrászati termékek ismeretében, napi sütemények, alkalmi torták és díszmunkák témaköreiben. Néhány évig saját vállalkozásban üzemeltettem egy kis cukrászdát szülőhelyemen, ahol megértettem a cukrászat feladatköreit és termékeinek jelentőségét.

Szakmai szemléletem nagyon közel áll a jelenlegi munkahelyem, a Hisztéria cukrászda, mint családi vállalkozást vezető Ipacs család szemléletéhez. 2013 év végétől dolgozom itt, hirdetés útján kerültem Tápiószecsőre.

– Elég nagy mostanában a pörgés a “Hisztéria háza táján”! Össze tudnád foglalni az elmúlt évet néhány mondatban:

Tavaly nyáron nyílt meg a legújabb Hisztéria – ami “Cremeria” név alatt fut – Budapesten, az Andrássy úton. Az impozáns kialakítású üzlet, Európa egyik legszebb sugárútján nemzetközileg is elismert fagylalt-és süteményválasztékot követel. A lehető legmodernebb gépparkkal, látványműhellyel felszerelt fagylaltos üzemnél trendibbet nehezen lehet most találni. A sütemények, desszertvonal kialakítás a mi feladatunk, mert innen Tápiószecsőről látjuk el mindegyik üzletünket. Tavaly segítségül érkezett hozzánk Kolonics Zoltán, mint kreatív cukrász chef és közös erővel úgy érzem, egy nagyon jó úton indultunk el. Zolival azóta is tartjuk a kapcsolatot, sőt egy elég komoly projektbe is beválogatott minket.
– Mesélj erről bővebben!
A francia Capfruit gyümölcspüréket forgalmazó cég, mely 60 országban jelen van, minden évben kiad 3 receptfüzetet. Ezek a kiadványok régiónként mutatják be az adott térség cukrászatát, gasztronómiáját. Volt már, többek között, Észak – Olaszország, Coted’Azur, vagy Stochkolm – i megjelenésük. A magyar kiadvány felelős chef-e Kolonics Zoli volt és az ő felkérése nyomán szerepelhetünk a Cap’Recette Hungary-ban. 16 séf került bele, akik nem kizárólag csak a cukrászatot, hanem melegkonyhát, vagy báritalokat világát is képviselik. 
Mondj néhány nevet a kiadványból
Sárközi Ákos – ugye akit nem kell bemutatnunk -, a Borkonyha Michlein csillagos séfe, vagy Pesti István, szintén csillagos séf. Említhetném a cukrászok világából Mihályi Lászlót, aki a váci Desszert szalon tulajdonosa, vagy Varga Margitot a budapesti Zazzi cukrászdából. Június végén volt egy rendezvény ennek a kiadványnak a kapcsán és többen vittünk kóstoló desszertet. Mi a “Ribes Staticus” desszertünkkel szerepeltünk a kiadványban és ezt a könnyű fehércsokoládés, joghurt mousse-t, piros ribizke zselével, mutattuk be a szakmai közönségnek. A véleményük nagyon fontos volt számukra, szerencsére mindenkinek nagyon ízlett – nagyon meleg volt akkor és ez a desszert egy igazi kánikulai ízbomba:)– 
... és akkor amiről mindenki beszél:
Szent Erzsébet torta Márciusban volt az első forduló, mikor 2 tortával is bejutottunk a Top10-be. Az első 5 helyezett jutott tovább és végül a júniusi döntőn a 3. helyen futott be a tortánk, 810 ponttal, mindösszesen 8 ponttal lemaradva a 2. helyezett Fertődi Feketétől (A Balatoni Habos Mogyoró 890 pont felett kapott a zsűritől). Ez a torta bemutatja, hogy jelenleg hol tartunk a cukrászatban, milyen anyagokat, technológiákat ismerünk, használunk. Nagyon sok kísérletezés áll a háttérben,  büszkeségünk az eredmény!
– Hová lehet még fejlődni?
Még csak az út elején vagyunk! Minőségben (pontosabban állandóságban), még nemesebb anyagokat használatában a határ a csillagos ég. Sok olyan beruházás van kilátásban, ami munkánkat fogja segíteni. Ősszel többek között egy teasütemény gyártó gép kerül beszerzésre, a sütőnket is kicseréljük. Érkezik egy mártósor és hűtőkamrában is bővülni fogunk. Szeretnénk, ha vendégeink éreznénk a sok munkát, mely értük, az ő megelégedésükért van. Nagyon sokan szeretnek, támogatnak bennünket. Fejlesztéseink értük történnek, sikereinknek ők is részeik!
MEGOSZTÁS