Első adventi vasárnap Nagykátán

Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görög katolikusoknál hatodik vasárnaptól) karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. A gallikán liturgiában a vízkeresztkor tartott felnőtt keresztelésre előkészítő négyhetes időszak volt. Az 5. században a karácsony vált jelentősebb ünneppé, ezért ehhez kötődött az először hathetes, majd Szimpliciusz pápától kezdve négyhetes formája. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.

Manapság sok helyen a karácsony ezen megelőző időszakában vásárokat, programokat is tartanak. Ez alól kis városunk sem kivétel. Immáron sokadjára ad helyet az Európa tér az adventi vasárnapoknak, amelyek alkalmával családias, ünnepi hangulat fogadja az érdeklődőket. December 2-ától négy héten át műsorok, vásár, forralt bor, puncs és megannyi érdekesség várja a kilátogatókat.

Aki szeretné szívét ünnepi hangulatba öltöztetni, annak bátran merem ajánlani, hogy látogasson el az Európa térre a még hátra lévő három alkalom egyikén. Fogadjátok szeretettel az első adventi vasárnapról készült fotóimat. (Fotók: Tokaji Szabolcs)

Ha tetszenek Szabolcs fotói, akkor még több képet találhatsz a Facebook oldalán vagy akár a személyes blogján is.

MEGOSZTÁS