Egyéni vállalkozás ötlet nőknek – legyél cukrász!

Ma nagyon sok a hiányszakma. A cukrász szakma is ilyen. Ha vállalkozásban gondolkodunk, akár cukrászvállalkozást is indíthatunk.

Néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy lesznek hiányszakmák hazánkban, pontosabban, hogy a cukrász, vagy a szakács szakma hiányszakmának fog számítani. Manapság például egyre kevesebben tanulnak cukrásznak, pedig egy jó szakember híre nagyon hamar elterjed, még csak különösebb marketingre sincs szüksége. Süteményt mindig vásárolnak az emberek, főleg manapság, hiszen a nők nagy hányada is főállásban dolgozik és sokan nem sütögetéssel szeretnék a szabadidejüket eltölteni.

Miért éri meg ma cukrásznak lenni?

Az első és a leglogikusabb válasz: kevés van belőle. Fentebb említettük, hogy hiányszakma, így túl nagy konkurenciára sem kell számítanunk. Márpedig, ha vállalkozás indításán gondolkodunk, akkor ez egy nagyon nagy előny manapság. Hiszen, ki akar olyan vállalkozásba belevágni, amiből sok van és éppen, hogy csak meg lehet belőle élni?

Cukrásznak azok az emberek mennek, akik valóban szeretik a szakmájukat és számtalanszor lehet hallani, hogy nem elég csak a süteményeket szeretni, kreatívnak is kell lenni. A másik előny tehát az, hogy cukrászként kiélhetjük a kreativitásunkat, a művészi hajlamunkat. Ez sem utolsó szempont, amikor cukrászvállalkozáson gondolkodunk.

Egy cukrász mestere lehet ennek a szakmának. A tudását, a kisebb-nagyobb fortélyokat át lehet örökíteni a következő generációra. Nem véletlen, hogy egy-egy cukrászati vállalkozás generációról-generációra öröklődik és akár több tíz, vagy akár 100 évig is egy-egy család birtokában marad.

Egy jó cukrász nem csak jól keres, de meg is becsülik, hiszen manapság egyre több az egészségtudatos ember és, ha a cukrász odafigyel az ügyfelek, a vásárlók igényeire is, biztos lehet benne, hogy nyereséges lesz a vállalkozása.

Számtalan érv szólhat még a cukrász szakma mellett, amelyet természetesen nem csak nők, hanem férfiak is választhatnak, hogy aztán egy saját vállalkozás keretében bizonyíthassák a tehetségüket a nagyközönségnek.

Képesítés nélkül nem megy

Amennyiben saját vállalkozásban gondolkodunk, azaz szeretnénk egy kis cukrászdát nyitni, mindenképpen szükségünk lesz hozzá képesítésre. A vállalkozásindítás első lépéseinél egyébként is meg kell jelölni a tevékenységi kört és mellette fel lesz tüntetve, hogy szükséges hozzá a képesítés. Ha nekünk nincs cukrász végzettségünk, alkalmaznunk kell legalább egy olyan személyt, aki rendelkezik ilyen végzettséggel, de nyilván, ha mi magunk képzett cukrászok vagyunk, nincs akadálya, hogy saját vállalkozást indítsunk, és mi magunk készítsük a süteményeket, tortákat.

Sokan kezdik másodállásban

Eleinte sokan kezdik másodállásban a vállalkozásukat. Ma már erre is van lehetőség, de csak akkor, ha minimum heti 36 órás főállásban dolgozunk, de közép és felsőoktatásban tanulók – csakis nappali tagozaton – is lehetnek egyéni vállalkozók másodállásban. Az egyéni vállalkozást azért is kedvelik sokan, mert ma már online felületen, ingyenesen és ügyvéd nélkül is el lehet indítani.

Kezdeti lépések, hasznos információk

Amennyiben online kívánjuk elindítani az egyéni vállalkozásunkat, úgy erre a Webes Ügysegéden keresztül van lehetőségünk. Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése díj – és illetékmentes. A sok egyéb adat mellett, a végezni kívánt tevékenységet is be kell jelenteni, mint ahogyan a kérelem benyújtásakor kötelező székhelyet is megjelölni. Székhely, a saját otthonunk is lehet, de olyan cég is lehet a székhelyünk, akik székhelyszolgáltatással is foglalkoznak, mint például a LOGOSZ Cégcsoport. A Cégcsoport, az ingyenes tanácsadás mellett, a vállalkozásunk elindításában is a segítségünkre lehet.

MEGOSZTÁS