Zarándokhellyé tennék a Jász Múzeumot

A jász közösség értékrendjének fokmérőjeként őrizte meg a kollektív emlékezet a kistérségben, hogy amikor Jászberényben döntöttek a múzeum létrehozásáról 1874-ben, még nem, hogy kövezett utakat, de még igazi járdákat sem alakítottak ki a Jászság, a Hármas Kerület központjában. Saras időben legfeljebb kukoricaszárból készítettek ideiglenes „járdákat”, hogy közlekedni tudjanak az emberek. A közművelődés és a tudomány szolgálatába állított „régiségtár” megnyitásáról azonban nem bontakozott ki vita az elöljárók között.

A kerek évforduló megünneplésére a Jászság mellett a Kiskunságból és a Nagykunságból egyaránt érkeztek, illetve az ország számos más pontjáról is fontosnak érezték, hogy tiszteletüket tegyék a múzeum jubileumán. A vendégkoszorút Hortiné dr. Bathó Edit, a múzeum igazgatója köszöntötte a Déryné Rendezvényházban. A helyi hagyományőrző közösségek motorjaként működő intézmény működésének filozófiáját megfogalmazták – ahogy erről később az igazgató is szólt –, hogy a múzeum tevékenységének fontos része a tudományos kutatás, ugyanakkor, hogy az élő intézmény legyen, tágra kell nyitnia kapuit a nagyközönség előtt. Olyan programokat, rendezvényeket kell szerveznie, amely megmozgatja, a múzeumba invitálja az érdeklődőket.

Dr. Szabó Tamás polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, olyan látványos programokat szeretnének létrehozni, amely segítségével – amiben a Jász Múzeumnak kiemelt, emblematikus szerepe kell, hogy legyen – elhelyezhetik Jászberényt az országos közgondolkodásban. A turisztikai szempontok mellett Lehel kürtje, a Jászkürt egyfajta nemzeti zarándokhellyé tehetné a Jászság központját. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke pedig kiemelte, hogy a jubileum alkalmával nem egy épületet, illetve nem az abban őrzött tárgyakat ünnepeljük, sokkal inkább azt a szellemiséget, azt a tradíciót, amelyet képvisel. Óriási szerepe van abban a múzeumoknak, a Jász Múzeumnak, hogy a fiataloknak átadja a hagyományokat, azt az erkölcsi mintát, amit tovább lehet vinni, a jászok, a kunok, a magyarság üzenetét.

Forrás: Szoljon.hu

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here