Veszélyes hulladék szennyezi a talajvizet Gyömrőn

A megengedett határértéket sokszorosan meghaladó mennyiségű káros, rákkeltő anyag található a gyömrői talajvízben – tájékoztatta a Magyar Időket Simon Gergely, a Greenpeace vegyész szakembere.

Elmondta, hogy a birtokukba került vizsgálati beszámoló szerint Gyömrőn és környékén a rákkeltő vinil-klorid mennyisége a határérték több tízezerszeresét is elérte, más esetben több százszorosan meghaladó szennyezések találhatóak a talajvízben, a szennyezés így a környékbeliek telkeinek kútjaiban is megjelent. A Greenpeace ezért a Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordult.

A szakember felidézte, hogy a Pest Megyei Vegyi- és Divatcikkipari Vállalat legnagyobb, gyömrői gyára az 1950–60-as években kezdte meg a termelést. A vállalatot 1992-ben Pevdi Kft. néven privatizálták. Az üzemben 2004-ben kirepedt egy szabálytalanul tárolt 1000 literes hordó, amelyből butil-akrilát maró, irritáló gőze jutott ki a környezetbe. Emiatt 250 embert telepítettek ki ideiglenesen, a kft.-t pedig pénzbüntetéssel sújtották. Gyömrő polgármestere ekkor utasította a jegyzőt, hogy intézkedjen a szakhatóságoknál: szállítsák el a gyár udvarán felhalmozódott, az akkori információk szerint több száz tonnányi veszélyes hulladékot.

A baleset után folytatott vizsgálatok idején korábbi jelentős környezetszennyezésekre is fény derült. A szomszédos lakókertek kútjaiban az emberi rákkeltő benzol 4,1-szeresen haladta meg határértéket, a szintén rákkeltő, mérgező triklór-etilén12-szeres koncentrációban volt jelen. A szennyezés forrása a Pevdi-telep vegyszerekkel telítődött talaja volt.

Nem sokkal később a Pevdi Kft. csődöt jelentett. 2010-ben sikerült olyan új tulajdonost találni, a Revdex Kft.-t, amely szerződött a Sauber­macher-Magyarország Kft.-vel a veszélyes hulladék elszállítására és a terület megtisztítására. 2011. február 11-én az önkormányzat bejelentette, hogy minden veszélyes hulladékot elvittek a telepről. Egy korábbi üzemi dolgozó a helyi sajtónak azonban akkor azt állította, hogy a gyár területén a talajban 4-8 méteres mélységben további hulladékok vannak, illetve hogy az elszállított hordók egy része Gyömrő más részén lett elásva.

Forrás: magyaridok.hu

MEGOSZTÁS