Uzsorások Tápiógyörgyén: kölcsön 100%-os kamatra

A tápiógyörgyei család tagjai 2009 és 2014 júniusa között abból tartották fenn magukat, hogy az anyagi gondokkal küzdő falubelieknek 100%-os kamatra adtak kölcsönt. A Tápiógyörgyén élő emberek tudták, hogy sok embernek adnak kölcsönt, tudták azt is, hogy a hitel dupláját kell visszafizetni. Szorult anyagi helyzetükben azonban mégis arra kényszerültek, hogy gyakran hónapról hónapra a vádlottakhoz forduljanak 60-80.000 forint hitelért.

Ezek az emberek családi pótlékból, árvaellátásból önkormányzati segélyből éltek. A vádlottak a kölcsönadott pénz összegét a várható jövedelmükhöz igazították, a tartozást pedig azon nyomban behajtották, mihelyt az esedékes segély vagy szociális ellátás megérkezett. Ezért több esetben a sértetteknek már a hónap elején semmilyen jövedelme sem maradt, így újabb kölcsön felvételére kényszerültek.

Ha a sértettek késlekedtek, vagy vonakodtak a törlesztéssel, egyes esetekben a vádlottak azzal fenyegették őket, hogy elvágják a torkukat, ha nem fizetnek. Az amúgy is nehéz anyagi helyzeteben lévő emberek gondjai még súlyosabbá váltak, közüzemi számláikat nem tudták fizetni, több esetben kikapcsolták náluk az áramot.

Emellett a férfi vádlott 2012-től új pszichoaktív anyagnak minősülő, “Herbált” is értékesített 0,5 grammos adagokban. Vevői a tápiógyörgyei családi házában keresték fel és vették meg tőle az anyagot.

A Nagykátai Járási Ügyészség a vádlottakat üzletszerűen elkövetett uzsorabűncselekmény bűntettével, zsarolás bűntettével és egyiküket új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolja. Az elkövetők közül ketten előzetes letartóztatásban várják a tárgyalást.

MEGOSZTÁS

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here