Undorító körülmények között készült a vecsési savanyúság

Házi savanyúságként árusította a thaiföldi kukoricakonzervet az a vecsési kistermelő, akit a hét elején ért tetten a Nébih. Az ellenőrök 38 tonna terméket foglaltak le és semmisítettek meg. A helyszínen jelöletlen, penészes káposztát, uborkát és egyéb zöldségeket találtak, amelyeket az üzem pincéjében nem élelmiszer-ipari célra engedélyezett hordókban tároltak. Az akcióval egy időben egy fővárosi piac savanyúságos üzletét is ellenőrizték a szakemberek, amit hatósági zár alá helyeztek.

A házi savanyúságként eladott termékeket engedély nélkül, megdöbbentően rossz higiéniai viszonyok között, nagyüzemi szinten állították elő. Egy része thaiföldi kukoricakonzervből, valamint a nagybani piacon vásárolt zöldségekből készült, teljesen ellenőrizetlen körülmények között. A helyszínen jelöletlen, penészes káposztát, fokhagymát, uborkát, paprikát és egyéb zöldségeket találtak. Az üzem pincéjében nem élelmiszeripari célra engedélyezett edényekben, hordókban savanyították a termékeket, az előállításról azonban semmilyen nyilvántartást sem vezettek.

„A kistermelő az heti 150 kilogramm saját maga által előállított zöldségből készített savanyúságot. Itt ennek a kistermelőnek 1 hektár földje volt, tehát messze nem fedezhette azt a mennyiséget, amit ő készített. Az eljárás során összesen 38 tonna terméket vontunk ki a forgalomból és utaltuk ártalmatlanításra. Ezzel párhuzamosan egy fővárosi piac savanyító üzemében is tartottunk ellenőrzést, ott összesen 1,4 tonna terméket vontunk ki a forgalomból” – fogalmazott Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának igazgatója.

MEGOSZTÁS

6 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here