TEK-esek „szálltak meg” két tanyát

Egy összehangolt rendőri akció részeként Jászberényben is „lecsaptak” a kommandósok feltételezett fegyverraktárakra kedden. Az, hogy végül a berényi helyszíneken találtak-e fegyvereket, nem lehet tudni, de a városban beszélik: két tanyát szisztematikusan átkutattak.

Szerdán a rendőrség sajtóközleménye alapján beszámoltak arról, hogy különféle sorozat- és maroklőfegyvereket és robbanóanyagot foglalt le a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az ország több pontján, és összesen 12 embert előállítottak. A leírtak szerint a nyomozóiroda felkérésére Bőnyben, Budakalászon, Budapesten, Mosonmagyaróváron, Rádon, Sajókeresztúron, Vácon, illetve Jászberényben „hajtott végre elfogásokat” a Terrorelhárítási Központ (TEK).

A közlemény alapján az elfogások és a házkutatások eredményesek voltak, hiszen a rajtaütésben összesen 12 embert állítottak elő, és ekkor találták meg a fegyvereket is. Az előállított férfiak összefüggésbe hozhatók a Magyar Nemzeti Arcvonal valamelyik ágával, közülük tizenegyet közösség tagja elleni erőszak és lőfegyverrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki, két fővel szemben előterjesztést tesznek az ügyészségnek az előzetes letartóztatás indítványozására.

Az akció nem forgatta fel Jászberény mindennapos életét, de az elfogások híre természetesen bejárta a várost. Kedden kora reggel egy munkába igyekvő hölgy figyelt fel rá, hogy a berényi vasútállomástól nem messze egy maszkos, egyenruhás TEK-es posztol az egyik vállalkozás bejáratánál.

Ahogy hallani lehetett a környéken, a vasútállomáshoz közeli céghez csak azért szálltak ki a rendőrök, mert az összevont akció jászberényi érintettje épp ott dolgozott. A városban azt beszélik, hogy Jászberény határában már nagyobb volt a készültség. Az egyik tanyához legalább huszonöt autóval érkeztek, míg egy másikhoz tíz rendőrségi jármű vonult.

Állítólag a Magyar Nemzeti Arcvonal alapítója, a bőnyi rendőrgyilkossággal gyanúsított Győrkös István egyik testőre volt korábban a berényi érintett, az pedig már egyértelműen a városi legendák részévé vált, hogy évtizedekkel ezelőtt a jászberényi határban, a tanyavilág egy félreeső helyszínén még gyakorlatoztak is a fiatalok.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a férfi ellen. A nyomozók gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették a 62 éves helyi lakost. A lefoglalt gránátot, a lőfegyvereket és a lőszereket szakértők bevonásával vizsgálják.

MEGOSZTÁS