Szokatlan ötlettel állt elő az újszilvási önkormányzat

Gyógynövényeket termelnének Újszilváson, a település a bevételeinek egy részét ebből reméli – írja a szoljon.hu. – Kamilla és cickafarkfű. Ez az a két gyógynövény, melyben fantáziát látunk, így hát belefogtunk termesztésükbe – mondja Petrányi Csaba polgármester. – A kamillát is és a cickafarkat is egy-egy hektárra ültettük, most várjuk, mi lesz belőlük. A cickafarkfű már látszik, szépen fejlődik, reméljük jó termés lesz.

A településvezető hozzáteszi, két hektárra héj nélküli tökmagot vetettek, és ami még érdekesebb: kender termesztésébe is belevágtak.
– Nem a vadkenderébe! – neveti el magát Petrányi Csaba. – Nyilván abból gyorsabban lehetne meggazdagodni, de mi inkább a hosszabb kifutási időt vállaljuk fel és a legalitást.
A polgármester elmeséli, az egyik legnagyobb kenderfelvásárlók az autógyárak. A Mercedes márkájú kocsik műszerfalát például negyven kilogramm kenderrel bélelik ki, hogy az alkatrészek ne zörögjenek. Újszilvás is most arra számít, e gyárak lesznek a legfőbb üzleti partnerek.

A növény felhasználási területe egyébként párját ritkítóan széles. Annak ellenére, hogy sokan reflexből tényleg a könnyűdrogokra asszociálnak, az „elszívásán” kívül sok másra is lehet alkalmazni. A kender rostjából már időszámításunk előtt textilt és kötelet fontak – mivel sokkal erősebb és jobban bírja a vizet, mint a ma szinte egyeduralkodó lenvászon, sokáig a hajókötelek és vitorlák kizárólagos alapanyaga volt. Magja nem csupán állateledelként volt elfogadott, Közép-Európában számos helyen olajat sajtoltak belőle, amiből egyes vidékeken kendervajat állítottak elő.

– Ma már több hektáron gazdálkodunk. Újszilvásnak négy és fél hektár szántója van, de az államtól még kaptunk haszonbérletbe további három és fél hektár földet. A gyógynövényekre hisszük, hogy egyre nagyobb kereslet lesz. Az egyik legnagyobb, gyógynövényeket értékesítő cég korlátlan mennyiségben vásárolná meg tőlünk a virágokat. Megadták a termelési technológiát, mi ez alapján vetettük. Ami biztos, gyógynövény-csomagoló üzemet építünk hamarosan, ahol a jövőben megőrölhetjük majd a fűszerpaprikánkat is. A növényeket közfoglalkoztatottjaink gondozzák – mondja Petrányi Csaba.
A gyógynövények termesztése még a bükki füvesember, Gyuri bácsi szerint sem ördöngősség.
– Ezek a növények valóban könnyen és jól termeszthetők, így hasznos gyógynövényekhez juthatnak a lakosok. Minden növény termesztéséhez és gondozásához kell szakértelem, ennek menetét és módját azonban könnyen el lehet sajátítani, a tudást mindig tovább kell adni, befektetni a következő nemzedékbe.

Unokája, Kádár Zsófia arról beszél, mindkét gyógynövény gyulladáscsökkentő hatású, a cickafark fitoösztrogént is tartalmaz, női betegségekre javasolják.
– Szerencsére egyre többen használják a gyógynövényeket kiegészítő kezelésként, így az igény egyre nő termesztésükre. Egyébként ezek a növények vadon termőek, a kamilla az alacsonyabb területeket szereti, a cickafark mezőkön, tisztásokon, erdei utak mentén található. És a jövőben talán már Újszilvás környékén is.

Forrás: szoljon.hu

MEGOSZTÁS

4 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here