Sasközpontot adtak át a Jászságban

Az érdeklődőknek látványosság, a sérült állatoknak azonban a túlélés egyetlen esélye a hét végén átadott jászsági Sasközpont. A Jászberény határában, a Jászárokszállásra vezető út mentén található intézmény fontos helyszíne lesz a kutató-, a természetvédelmi és a szemléletformáló munkának, mivel a központban a bel- és a kültéri kiállítások mellett iroda, szolgálati lakás, 24 férőhelyes szálláshely és játszótér is található.

Emellett bemutatják a Jászságra jellemző ragadozómadár-fajok azon sérült példányait is, amelyeket már nem lehet elengedni vagy a kezelésüket követően fognak szabadon bocsátani.

Monoki Ákos, a Természetvédelmi Őrszolgálat Hortobágyi Nemzetipark-igazgatóságának (HNPI) tájegységvezetője a Sasközpont további különlegességeként említette, hogy a jövőben ez lesz a helyszíne a minden év januárjában megrendezett országos sasszinkronnak. A központ kiállításait és két tanösvényt a Magyar Madártani Egyesület (MME) alakította ki 2015 első negyedévében. A Sasközponthoz kerékpáros és gyalogos tanösvény vezet a projektben szintén partner Jászberényi Állat- és Növénykertből – tette hozzá. A létesítményt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) fogja üzemeltetni.

Orbán Zoltán, az MME kommunikációs munkatársa az MTI-nek elmondta: a ragadozó madarak védelme, üldözésük visszaszorítása és a szemléletformálás céljából indult a Life+ program, amelynek keretében elkészülhetett a központ, a tanösvények és a kiállítások. A mintegy 100 millió forintos beruházás 45 millió forint uniós támogatással valósult meg, a költségek fennmaradó részét minisztériumi forrásból a HNPI finanszírozta – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a Life+ program segítségével mintegy 73 millió eurós támogatás érkezett Magyarországra természet- és környezetvédelmi programok megvalósítására.

A kommunikációs munkatárs kiemelte: a HNPI-hez tartozó Jászsági Madárvédelmi Területen található jelenleg az ország egyik legsűrűbb költő parlagisas-állománya, jelenleg 160-170 pár fészkel az országban. A jászsági központ reptetőiben jelenleg két parlagi, egy rétisas és egy kerecsensólyom lábadozik – tette hozzá.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here