Plakáttolvajok és rongálók figyelmébe ajánljuk: börtönbe is mehettek

Az október 13-ai önkormányzati választások előtt megszaporodtak a helyi polgármester- és képviselőjelölteket bemutató szórólapok, kiadványok és kihelyezett plakátok a településeken. A plakátokkal együtt pedig megjelentek azok a tolvajok és rongálók, akik a jelöltek plakátjait, tájékoztatóit – pártállástól függetlenül – megrongálják, letépkedik, összefirkálják vagy egyszerűen elviszik. A saját érdeketekben azonban ne tegyétek, és mutatjuk is, hogy miért.

Minden kampányhoz kapcsolódó eszköz, amit egy párt vagy szervezet elkészíttet és a nevét adja hozzá, az adott párt vagy szervezet magántulajdonának minősül. A rongálást és a lopást a jelenleg hatályos Büntető Törvénykönyv (Btk.) bünteti:

Lopás

370. § *  (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a lopást kisebb értékre

[…]követik el.

Rongálás

371. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a rongálás kisebb kárt okoz, vagy

b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást

ba) falfirka elhelyezésével vagy

bb) bűnszövetségben

követik el.

Tehát mielőtt úgy gondoljátok, jó móka lesz letépkedni a más fáradságos munkájával létrehozott plakátokat, érdemes átgondolni a dolgot, mert rongálás és lopás esetében is könnyen egy fogdában találhatjátok magatokat.

A települési önkormányzatok nagy része rendelkezik térfigyelő kamerákkal, és ma már – szerencsére- számos üzlethelyiség, iroda és lakóház is fel van szerelve velük. Amennyiben egy párt vagy szervezet feljelentést tesz a megrongált vagy ellopott plakátok miatt, a videokamerák felvételei alapján könnyen és gyorsan beazonosítható az elkövető.

MEGOSZTÁS