Perzsa leopárd kölykök születtek Jászberényben

A Jászberényi Állatkert három perzsa leopárd kölyke 2014. május 18-án született. A három testvér közül 2 hím és 1 nőstény. A kis leopárdok az Amira (hercegnő), Azhar (jelentése tűz, ő egyébként a kisebbik hím) és Assim (perzsául nagy)  neveket kapták gondozóiktól. A kölykök már átestek egy átfogó állatorvosi vizsgálaton, chipet, védőoltásokat, féreghajtót kaptak és a testtömegüket is megmérték. A kölykök hamarosan láthatóak lesznek az állatkert külső kifutójában, ám bemutatásuk a mamájukon, Csiún múlik majd.

Az első perzsaleopárdok 2009-ben érkeztek az állatkertbe az Európai Tenyészprogram (EEP – European Endangered Species Programme) keretében. Akkor két nőstényt hoztak a fővárosi állatkertből, Csiut és Csengét. A programvezető utasítására az egyik nőstényt Franciaországba szállították és a németországi, chemnitz-i állatkertből kaptak egy hímet, így alakult ki a tenyészpár. A hím Maroon (7) és a nőstény Csiú (6).

A ma élő leopárdok legnagyobb és egyik legritkább alfaja. A vadon élő populáció nagyságát egy 2008-ban készült felmérés 900 – 1300 egyedre becsüli. Állományát az élőhelyének zsugorodásán kívül az orvvadászat, és a zsákmányállatok eltűnése veszélyezteti. A leopárd alfajok közül elsőként ennek a fajnak indult el az európai tenyészprogramja.  Jelenleg 38 európai állatkertben, 80 példányt (41 hímet és 39 nőstényt) tartanak, ebben már az itt látható 3 kölyök is benne van.

leopárd kölykökleopárd kölykök

 

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here