Pert vesztett Jászberény, nem tudják miből fizetnek ki 750 milliót

Dr. Szabó Tamás polgármester ma sajtótájékoztatón jelentette be, ez idő szerint Jászberénynek a jogerős határozatban kirótt kötelezettség teljesítésére nincs pénze.
A történet még 2008-ra nyúlik vissza, amikor is Jászberényben a városi kórház működését átalakították. A működtetést, a kórház irányítását két, száz százalékban önkormányzati tulajdonú társaság vette át. Az intézményt addig működtető szervezet jogutód nélkül megszűnt, amivel az akkor fennálló szerződések is megszűntek. A kórház üzemeltetésére is új közbeszerzést írtak ki. A korábbi üzemeltető Dalkia azonban szerződése megszűnését követően pert indított a kórház tulajdonosa, Jászberény önkormányzatával szemben. A ma tartott sajtótájékoztatón kérdésünkre válaszolva a polgármester elmondta, hogy a cég annak idején felajánlotta a megegyezés lehetőségét, ajánlatában 150 millió forintot kért Jászberénytől. Dr. Szabó Tamás kiemelte, akkor bíztak a per kedvező kimenetelében, nem láttak lehetőséget a megegyezésre.

A jogerős ítélet január 5-én kézhez vett indoklásából kiderült, hogy a cég részére perköltséggel, forgalmi adóval és kamatokkal együtt 750 millió forintot kell kifizetni. „Ez az összeg akkora tehertétel, amit a város nem tud saját erejéből rendezni” – fogalmazott Dr. Szabó Tamás. Időközben felvették a kapcsolatot a kormánnyal, hogy az állam milyen segítséget tud nyújtani ebben a helyzetben. A polgármester szerint három megoldás van. Ezek szerint vagy a városnak kell fizetnie, vagy az állam átvállalja az összeget, illetve szóba jöhet, hogy a város és az állam megosztva fizeti ki a kötelezettséget. Az biztos, hogy a város csak hitelből tudja majd fedezni ezt a kötelezettséget. Lapunk kérdésére, miszerint kivetnek-e helyi adót a bevétel növelésére, határozott nemmel válaszolt a polgármester. Azt azonban hozzátette, hogy a korábbiaknál magasabb 250 millió forintos tartalékkeretet határoznak meg az idei költségvetésben és a kialakult helyzetnek megfelelően „át kell gondolni a kiadásokat is”. A bírósági határozatot követően napokon belül ki kellene fizetni az összeget, erre azonban nem lesz pénze Jászberénynek. Két héten belül tárgyalnak a pernyertes gazdasági társasággal a fizetési lehetőségekről. A szoljon.hu napokkal ezelőtt már megkereste az érintett céget, az üggyel kapcsolatban feltett kérdéseinkre még várjuk a választ.

MEGOSZTÁS

6 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here