Ótvarosak lettek az ovisok a választások előtt, Nagykáta önkormányzata titkolta

Súlyos és eddig nem ismert problémákra derült fény a február 26-ai képviselő-testületi ülésen Nagykátán. Egy szülő érkezett a nyilvános ülésre, aki egy nyílt levelet olvasott fel a testület előtt. Az aggódó anyuka gyermeke a Nagykátai Városi Óvodába jár, ahol – állítása szerint 2019-ben, közvetlenül az önkormányzati választások előtt- nagyon komoly gondok ütötték fel a fejüket.

Több gyermek tetves lett és ótvaros a játszótéri homoktól, a játszótér pedig balesetveszélyes. A bálokból befolyó támogatási összeget nem fejlesztésekre fordítják, az egyetlen szakértő óvónőből bűnbakot kreáltak és elküldték. A felelősség vállalása és a problémák kezelése helyett hárítást és szőnyeg alá söprést lát az önkormányzat részéről.

A levelet – a helyesírás szabályaihoz igazodva, változatlan tartalommal – közöljük. Az események 2019 augusztusában és szeptemberében történtek, ám a múlt hét előtt ezekről a szülőkön és a Fideszes városvezetésen kívül nem nagyon tudhatott senki.

„Tisztelt Polgármester úr, Képviselő-testület!

Alulírott szülők panasszal élünk az alábbi felsorolt események miatt.

Problémák vannak a Nagykátai Városi Óvodában, melyek nem most kezdődtek, csak hát mások nem vették észre, vagy nem akarták észrevenni. Mint szülők, miért nem segíthetünk? Talán mert belenyúltunk valamibe, ami folyamatosan be van söpörve a szőnyeg alá?

Az egész 2019 augusztusában kezdődött, mikor elvitték a pavilon udvaráról a mászókát, ami balesetveszélyes volt. De így is az, az egész udvar. Mint szülők segítettünk a Katica csoport óvónőinek lecsiszolni, lelakkozni a székeket, asztalokat. Fotókat készítettem az udvar állapotáról, jelezném, úgy, hogy nem mondta senki. A fotókat elküldtem a tanácsnok úrnak, Tóth Istvánnak, hogy lehet, hogy kívülről szép, de belülről rohad.

Majd ugye elkezdődött a szeptember. A kislányom ótvaros lett. Az óvónőnek szóltam, majd egyenesen a vezetőhöz mentem, az óvónők ezért szóbeli figyelmeztetést kaptak. Egyből ment a telefonálgatás, hogy kicserélik a homokot. Azóta sem történt semmi! Csak a homokozón a fák lettek kicserélve. Ponyva nincs! Majd egy másik kislány is ótvaros lett, a szülő ott is volt, szólt. A válasz annyi volt, hogy nincs pénz ponyvára, amivel le lehet takarni. Mert ugye belepiszkítanak a kóbor állatok.

Ha nincs pénz, akkor kérdezném, hogy minek írják ki, mennyi bevétel folyt be egy-egy bálon? Nem látja a kedves szülő, mire költik! Merthogy a gyerekekre nem igazán!

Egy rendkívüli szülőit végre sikerült összehozni nagy nehezen, ahol jelen volt a tanácsnok, Tóth István, a jegyzőnő is, a vezető óvónő is a szülőkön kívül. Jegyzőkönyv, jelenléti ív nem készült. Itt mindenféle ígéret volt, de ugye jött a választás, és ennyi, itt meg is állt minden. Az ezen a szülőin elhangzott alaptalan vádaskodás miatt kellett az óvónőnknek azonnali hatállyal felmondania!

Milyen érdekes, hogy a tisztelt tanácsnok urat megkerülve állítottak fel egy etikai bizottságot az óvoda vezetői pár nap alatt. És nem tudhattuk meg, ki és milyen levelet írt?! Mivel indult el ez az egész rágalmazási hadjárat?

Hiába kerestem fel én is, majd a távozó óvónő is Tóth István tanácsnokot, be lett söpörve a szőnyeg alá, mondván, ne sérüljön senki. Holott az óvónő már sérült, nem beszélve a gyerekekről. Igen, a gyerekekről, akiken most vehető észre a távozó óvónő hiánya! Többen is visszasírják, akik korábban ellene fordultak.

Csoportnevet változtatnak? Mint felnőttek ezzel mennyire zavarják össze a gyerekeket?! És itt még annyit megjegyezve, a szülőket senki nem tájékoztatta arról, hogy az óvónő távozott, ezt a szülők adták szájról szájra.

Nem szólhat a szülő, ha azt látja, hogy balesetveszélyes az óvoda? Nem is olyan régen, egy másik óvodában, amiről hír is volt ugyebár, sajnálatos módon meghalt egy kislány, akire rádőlt a mászóka. Ott feketén-fehéren le volt írva, ha bármi éri a gyermeket, a vezető óvónőt terheli a felelősség! Meg kell várni, amíg történik valami?

Azért, mert a vezető óvónőnek nem tetszik az óvónő, így bánik el vele? Ellehetetleníti? […]

Felkerestem panaszommal az országgyűlési képviselőt, Czerván Györgyöt is. Ilyen ügyekben a képviselő-testület dönt, mondta. Hogy őszinte legyek, szerintem igencsak rosszul döntött. Ez a vezetőség miért nem tartja meg a jó szakembereket? De könnyen elbánnak emberekkel. Talán a médiához kell fordulni, hogy észrevegyék az embert?

Tóth Pisti, hogy is mondtad, hogy nem lehet olyan egyszerűen leakasztani egy óvónőt, mégis hagytad, hogy ez megtörténjen. Visszakaptunk egy nyugdíjas óvónőt, mert ugye a vezető óvónőnek (és másnak is) szúrta a szemét egy jó szakember, aki belelát a dolgokba, és talán jobban csinálta volna, mint ő! Aki a gyerekek érdekeit tartotta szem előtt.

A tudomásunkra jutott, hogy az egyik óvónő pont a vezető óvónő miatt távozott, a másik mentális problémákkal küzdött. Ez is pletyka, de nyilván van benne igazság. Könnyű mindent olyanra fogni, akit bűnbaknak kiáltanak ki.

[…]

Hová kell menni, hogy történjen is valami? Mindenhol csak falakba ütközik az ember. Szolgálati út ide vagy oda, itt már rég cselekedni kellett volna.”

A levelet három szülő írta alá. Érdemi megoldási javaslatok a képviselő-testületi ülésen nem érkeztek a levélre. Amint ez megtörténik, természetesen a történet másik oldalát is bemutatjuk.

 

MEGOSZTÁS