Napelemes fejlesztésre nyert támogatást az 1000 adagos konyha

Nagykáta Város Önkormányzata 7 550 531 Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a KMOP 3.3.3-13 kódjelű, Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése (Közép-Magyarország) című pályázati kiírás keretében. A projekt eredményeként napkollektoros rendszer került telepítésre az önkormányzat tulajdonában lévő Gyermekélelmezési Konyha épületére.

A 100%-os támogatású pályázati forrás segítségével valósulhatott meg a nagykátai 1000 Adagos Gyermekélelmezési Konyha és Városi Óvoda energetikai fejlesztése. Az intézménynek jelentős melegvíz igénye van, amely komoly költségeket jelentett az önkormányzat számára. Az utóbbi évek energiaárainak jelentős növekedése további anyagi terhelést jelentett az önkormányzat számára.

A beruházás fő célja volt, hogy az intézmény számára biztosítható legyen a meleg víz ellátás, ezzel a fűtés korszerűsítése is. A korábban használatos kazán használata során rendkívüli pazarlás volt tapasztalható, de az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően a költséghatékonyság növekedett.
Továbbá a megújuló energia felhasználásának növelésével a káros anyag kibocsátásának csökkenése is prognosztizálhatóvá vált. A hosszú távú célok között szerepel, hogy az intézmény látogatóinak és dolgozóinak javuljanak az élet- és munkakörülményei, valamint a fenntarthatóság irányába fejlődő életforma kialakításának elősegítése is.

A projekt keretében egy 2 darab VSE5x2 AR, VarioSol E – antireflex Winkler Solar beépíthető nagyfelületű sík kollektor került telepítésre. A rendszer segítségével körülbelül 11%-kal tudják csökkenteni az energiafelhasználást, s így éves szinten 450 000 forint körüli összeget tudnak spórolni. Ezen kívül az üvegházhatású gázok kibocsátása éves szinten várhatóan 3,86 tonnával fog csökkenni.

MEGOSZTÁS

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here