Napelemes energiarendszer középületeknek Tápiószecsőn

Hat középületet láttak el napelemekkel Tápiószecsőn, a beruházás értéke mintegy 100 millió forint, a projekt összköltségének 90 százalékát az Európai Unió támogatásából finanszírozták.

A beruházás átadásán Czerván Görgy, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, Tápióság térségének országgyűlési képviselője elmondta, hogy a jövőre kezdődő hétéves uniós pénzügyi ciklusban az egy főre jutó uniós támogatás alapján Magyarország a 28 tagállam közül a második, tehát további jelentős fejlesztésekre lesz mód a kistérségekben is. Az uniós forrásokra az energetikai beruházások területén is szükség van, e célra már csak azért is érdemes költeni, mert a tápiószecsőihez hasonló projekteknek köszönhetően jelentős rezsicsökkenés érhető el – tette hozzá.

“Vannak, akik indirekt módon az unióból való kilépés mellett érvelnek”, ám mindenkinek látnia kell, hogy szükségünk van az uniós forrásokra, cserébe viszont tudomásul kell vennünk az ilyen pénzekhez kötött feltételeket – mondta az államtitkár.

Megjegyezte, hogy az agrárium területét érintő jövő évi 725 milliárdnyi támogatás több mint 80 százaléka is uniós forrás lesz.

Jelezte: dolgoznak azon, hogy az új uniós ciklusban Pest megye Budapesthez képest a korábbinál nagyobb arányban jusson forrásokhoz, s a megye leghátrányosabb térségei – például a nagykátai – még ennél is erőteljesebb támogatást kapjanak.

A kormány céljai között az államadósság és a devizahitelesek problémájának kezelése mellett az önkormányzatok adósságának rendezése is kiemelt helyet foglal el – mondta Czerván György, és megismételte, hogy a jövő évtől az 5 ezer lelkesnél nagyobb települések adósságát is teljes mértékben átvállalja az állam. Tápiószecső esetében – a település jó gazdálkodásának köszönhetően – ez “csupán” 44 millió forintot jelent – tette hozzá.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here