Nagykátai motoros akrobaták

Nagykátán 1960-ban jött létre a Magyar Sportszövetség, az MHS helyi klubja. A nagyközség központjában, egy kis irodában tartották összejöveteleiket, beszélték meg a tennivalókat a klubtagok Fenyvesi László MHS járási elnök, későbbi helytörténeti kutató vezetésével. Ekkor még nagy szenzációnak számított a televízió, amelyet csak három helyen lehetett nézni: az ÁFÉSZ-nál, a tsz-ben és az MHS-ben. A nagyvilág érdekességeire éhes fiatalok a vasárnap délelőtti mise után gyakran gyűltek össze a templomhoz közeli MHS-helyiségben. E l4-l8 éves lányok és fiúk között találta meg Bagi László motoros klubvezető a tehetséges sportolókat. Így Apró Máriát is, aki egyszer az aznap bérmálkozó kisöccsével tért be az MHS irodába, hogy megnézzék a tévé műsorát.

Apró Mária és barátnője, Szász Mária nagyon szerettek és tudtak is tornázni. A nagykátai általános iskola B osztályai élenjártak a sportban. Marikáék több társukkal – köztük Szigedi Júliával, Házkötő Magdolnával – igen fogékonyak voltak a Puskás Piroska testnevelő tanár által bemutatott ,,figurákra”. Természetesen a talajtornában jeleskedtek, hiszen akkor még nem ismerték a tornaszekrényt, gyűrűt, bordásfalat, gerendát. Apró Mária tízgyermekes földművelő szülők mellett nevelkedett bátor és dolgos kislánnyá. A család gyermekei – ő hatodikként a sorban – keményen kivették a részüket a földműves munkákból, a ház körüli teendőkből. Kislány létére bátran ülte meg a családi gazdaságban lévő lovat, majd a testvére, Laci által szerzett motort is.

motor2 másolata

Az egész család azon a motorkerékpáron sajátította el a motorvezetés tudományát, és a tanulásban sokszor a szénakazal is fontos szerepet játszott, ha épp útját állta a ,,motorosnak.”. Végül Bagi László klubvezető kérésére csapatba állt, a tornát és a motorozást egyaránt szerető 6-8 fiatal lány. Vállalták a motorkerékpáron való akrobatikus bemutatókat, s a fellépésekhez motoros fiúk is akadtak. Rengeteg otthoni gyakorlás előzte meg a hetente tartott közös edzéseket, melyeken először talajon, zenére gyakorolták be a tornamutatványok elemeit. Ebben a szép ívű hátrahajlás játszotta a főszerepet. Hajlottak, mint a nádszál. Különösen nagy hangsúlyt fektettek az egyensúlyozásra.

A Csepel és Pannónia motorkerékpárok helytállása sem volt lebecsülendő; segítségükkel meglepően bátor, látványos összjáték alakult ki. A motorkerékpár első kerekére is szereltek lábtartót. Előfordult, hogy az első keréken állt egy tornász, a motoros fiú nyakában ült egy másik, és mögötte állt vagy ült még egy, illetve kettő. S mindez egy guruló járművön! De az igazi szenzáció, hogy közben a karcsú testek szinte lementek hídba, egyik kezükkel a földet érintve. Aerobik volt ez a javából. A bemutató csúcsát jelentette, amikor a motorkerékpár a rajta lévő 5-6 fiatallal, elengedett kormánnyal tette a köröket. Akadt is számos érdeklődő, s mindig sok tapssal jutalmazták a sportbemutató olykor lélegzetelállító látványosságait.

motor3 másolata

A törzsközönség tagjaként jelent meg rendszeresen a már legénysorban lévő Szécsi Károly, aki régóta vágyott motorkerékpárra, de a szép lányok tomabemutatóját is szívesen csodálta. Jóval később adatott meg számára egy szovjet K 175-ös. Rendszeresen járt tévét nézni a klubba, de csupán kintről leselkedhetett, mert bent csak klubtagok lehettek. Majd az élet úgy alakult, hogy évek múlva feleségül vette Apró Máriát, aki könyvelőként tevékenykedett nyugdíjazásáig. Két felnőtt lány és egy fiú, valamint négy aranyos unoka alkotja ma a családot. A motoros tornabemutatók és a régi motorok fényképei pedig kedves emlékként sárgulnak a fotóalbumban.

Az MHS rendszeresen szervezett egynapos sportbemutatókat Tápiószentmárton, Farmos, Mende, Monor községekben. Gyomán háromnapos rendezvény is volt. A nagykátai motoros tornászok kiemelkedő sikereket értek el a különböző versenyeken, 49 más sportklubok képviselői mellett. Erről a klubhelyiség falán számos oklevél tanúskodott, amelyeket a sorozáson megjelentek nem kis „kajánsággal” nézegettek. Ennek utóhatásaként Szász Mária férje a tornabemutatók fényképeit mind eltüzeltette a feleségével. A visszaemlékezők szerint a motoros tornászklub Nagykátán 1963-ban szűnt meg.

Forrás: Veterán Magazin

 

MEGOSZTÁS

1 hozzászólás

  1. B.Ú.É.K. Hello Káta! Ismétlés a Tudás anyja!…legalábbis aszongyák… 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here