Nagy siker az önkormányzati ivartalanító program Tápiószentmártonban

Nagyszerű kezdeményezéssel mutat példát a Tápió-vidék településeinek Tápiószentmárton vezetése. Az önkormányzat ebben az évben helyi lakosok háziállatainak számára indított ingyenes ivartalanító programot. A program költségvetése évente 1.000.000 forint, minden gazda maximum kettő nőstény kutyát vagy macskát ivartalaníttathat ingyenesen egy évben. A település ezzel a módszerrel igyekszik csökkenteni a kóbor, kidobott állatok számát. Györe László, a település független polgármestere mesélt a programról és a község teendőiről a kóbor állatokkal kapcsolatban.

Minden településen az önkormányzat kötelező feladata a kóbor állatok begyűjtése és elhelyezése. Ezt általában egy szerződött partner végzi, jobb esetben állatmenhely, rosszabb esetben ebtelep (sintértelep). Sajnos a mai világban nem könnyű olyan menhelyet találni, aki szerződni tud egy önkormányzattal arra, hogy mindig, minden körülmények között fogadja a kóbor állatokat, hiszen minden menhely telítve van a felelőtlen gazdák által elhagyott, kidobott állatokkal. 

Tápiószentmárton Nagyközség Önkormányzata állatbarát önkormányzatként minden esetben olyan megoldást keres, ami alkalmas arra, hogy a kötelező feladat ellátása mellett az állatok érdekeit is figyelembe vegye. A hozzánk érkező bejelentések esetén a megvásárolt chipolvasóval érkezik a kollégánk a helyszínre, hogy egyből leolvassuk az állatban lévő (vagy nem lévő) azonosítót. Több menhely és állatorvos is kapcsolatban áll velünk, akik segítenek abban, hogy az állat mielőbb visszakerülhessen a gazdájához. Több esetben sikerült kutyát visszavinnünk, így az önkormányzat költségvetését is megkíméltük az eb elszállításának költségeitől. Ha nem találunk chipet, vagy van, de nem regisztráltak mellé adatokat, akkor minden esetben állat menhelyet vagy ideglenes befogadót keresünk. Amennyiben mindenhol elutasítást kapunk (a “telt ház” miatt), csak abban az esetben fordulunk gyepmesterhez. 
Az utóbbi időben elég nagy számú lett a településen az elhagyott kutya és macska populáció, ami magas költséget jelent önkormányzatunk számára. Ebből jött az ötlet, hogy egy hosszútávú program bevezetése idővel megoldhatná ezt a problémát. Ehhez persze az kell, hogy a következő vezetések is folytassák a programot. 
A cél, hogy Tápiószentmártonban oldódjon meg a helyzet, de látva a közösségi poszt megosztásait egy példamutatási kampány lett belőle. Ezt igazából nem is bánom, mert jó lenne, ha önkormányzati vagy akár kormányzati szinten is megindulna egy ilyen irányú kezdeményezés.
Személy szerint előre is köszönöm minden önkormányzat képviselő-testületeinek, ha csatlakoznak a Tápiószentmártonban megindított kezdeményezéshez, hiszen ez nem csak az állatok, de hosszú távon az emberek jól felfogott érdeke is lesz!
Véleményem szerint az állatok is jó bánásmódot érdemelnek, hiszen Ők vannak nekünk kiszolgáltatott helyzetben. Azt gondolom, hogy a becsületes és tisztességes településvezetés mellett ennyi minden településen beleférne a költségvetésbe, persze arányosan nézve.”
Más település az elmúlt években nem mutatott hajlandóságot hasonló program bevezetésére a Tápió-vidéken. Egy felelős, a lakosok érdekeit néző önkormányzat azonban kiemelten kell, hogy kezelje ezt a mindenhol, de főleg a kisebb településeken egyre növekvő problémát. Éppen ezért az őszi önkormányzati választásokon kiemelt szerepet kaphatnak azok a jelöltek, akik hajlandóak foglalkozni a kérdéssel.

 

MEGOSZTÁS