Minden munkahelyet megmenthetett volna a kormány, ha akart volna – csak éppen nem akart

A GKI Gazdaságkutató Zrt. frissen készült kutatása jutott erre a meglepő eredményre. A napokban nyilvánosságra hozott jelentés alapján a Gazdaságvédelmi Alapba bekerülő óriási összegekből minden egyes, a járvány miatt válságba került vállalat és munkahely megmenthető lett volna, és senkinek nem kellett volna elveszítenie a munkáját. Ez azonban a valóságban sajnálatos módon nem így történt.

Az Alapba bekerülő milliárdokat ugyanis a kormány nem megfelelően használta fel. A bértámogatásokból a munkahelyek alig 25%-át segítették, a maradék 75%, ami csaknem 30 szektor között oszlik meg, nulla segítséget kapott a válság kezdete óta.

Azonban, mint mondtuk, volt elég pénz a támogatásokra még a második hullám megjelenése előtt. De hogy hova is lett az a csaknem 1900 milliárd (mutatjuk: 1.900.000.000.000) forint? Többek között vadászkiállításra, stadionépítésre, űrkutatásra és a Budapest-Belgrád vasútvonalra is költött a kormány 2020-ban, méghozzá igen jelentős összegeket.

Döntsük el józan ésszel, nekünk személy szerint mi a fontosabb? Az, hogy a következő hónapban is ki tudjuk fizetni a számláinkat? Hogy ne gyomorgörccsel kelljen bemennünk dolgozni, hátha ma megy csődbe a kis vállalat, ahol évek óta tisztességesen dolgozunk? Vagy ez nem számít, mert milyen büszkék lehetünk egy vadászkiállításra vagy az űrkutatási eredményeinkre?

MEGOSZTÁS