Milyen egy jó sűrített levegős rendszer?

A sűrített levegős rendszerek megannyi területen gyakorlatilag nélkülözhetetlenek. Használjuk őket az nehézipari folyamatokban, a gyártástechnológiában, az élelmiszeriparban, a fogászatban és a barkácsolásban is… Ezek hajtják meg a pneumatikus gépeinket és ezeknek köszönhetjük, hogy sűrített levegőt használhatunk. Ma már dugattyús- és csavarkompresszorok egész sora áll rendelkezésre, ezek között könnyedén megtalálhatjuk a számunkra tökéletes megoldást.

A dugattyús rendszerek nagyszerűen használhatók, sokan választják ezt a típust a pneumatikus gépek meghajtására, illetve asztalosipari felületkezelésre. Különböző motorteljesítménnyel rendelkeznek; emellett a tartályméretük is jelentős mértékben befolyásolja a kapacitásukat. A btkkft.hu honlapon 25 és 500 liter közötti tartállyal rendelkező dugattyús kompresszorokat találunk, így nem túlzás azt állítani, hogy bárki kiválaszthatja az igényeinek leginkább megfelelő gépet.

A dugattyús kompresszorok működési elve rendkívül egyszerű, hiszen a sűrített levegő előállításáért egy közönséges dugattyús szerkezet felel. Rendszerint 1-10 lóerős motorteljesítménnyel készülnek; a kisebbek elsősorban barkácscélokat szolgálnak, a nagyobbak ipari használatra is alkalmasak lehetnek.

Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a dugattyús kompresszorok között speciális „olajmentes” változatokat is találunk; ezek esetében a súrlódási hő csökkentését a henger és a dugattyú közötti teflonréteg biztosítja. Ezek a gépek lehetővé teszik, hogy vegytiszta sűrített levegőt állítsunk elő, ami akár az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban vagy a kozmetikai iparban is alkalmazható.

Az olajkenésű kompresszorok egybeépített vagy ékszíjhajtású, egy-, illetve kéthengeres változatban érhetők el. Minőségi berendezések esetén a hosszú élettartamot öntöttvas hengerek és a tengelyre szerelt automatikus hűtés biztosítja.

A kompresszorok másik típusát az úgynevezett csavarkompresszorok adják. Ezek a gépek még a dugattyús kompresszoroknál is egyszerűbb működési elvvel rendelkeznek; esetükben a sűrített levegő előállítását két darab egymással szemközt elhelyezett ellentétes forgásirányú csavar biztosítja. Részben az egyszerű szerkezeti felépítésnek köszönhetően ezek a kompresszorok rendkívüli teljesítményre képesek; a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek, akár 5,5–100 LE teljesítményt biztosítanak.

A csavarkompresszorok kiválóan alkalmasak kisipari és magasabb teljesítményigények kiszolgálására is. Egyes rendszerek hűtveszárítóval, előszűrővel, finomszűrőkkel, by-pass-szal és automatikus kondenzátum-leeresztéssel rendelkeznek, így biztosítva zavartalan ellátást a rendszer számára. Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen berendezések és alkatrészek kiválóan alkalmasak egész hálózatok kialakítására; minőségi alumíniumcsövet és professzionális csatlakozórendszert használva minimális nyomás- és energiaveszteség érhető el. A rendszer kialakítása egyszerű és gyors, és még esztétikusnak is nevezhetők.

A btkkft.hu munkatársa arra hívja fel a figyelmet, hogy kompresszort, legyen szó akár dugattyús- vagy csavarkompresszorról, csakis megbízható gyártótól szabad vásárolni. Sajnos Magyarországon is jelen vannak azok a távolkeleti gyártmányok, amelyek teljesen ismeretlen gyártótól származnak; sok esetben a legalapvetőbb minőségi elvárásoknak sem képesek megfelelni. Ne fizessünk tanulópénzt, válasszunk inkább elsőre jót! A megbízható gyártók eszközei akár barkácscélokra is kiváló választást jelentenek.

MEGOSZTÁS