Migránsok, letelepedési kötvény, Mészáros Lőrinc – politikától túlfűtött feladatok a nagykátai 12 órás vetélkedőn

„Készítsetek interjút egy migránssal, aki elmeséli, hogy miért akar ő Magyarországra jönni, és miért jó neki, ha letelepedési kötvényt vásárol nálunk!” – hangzott el szombaton a rendezvény egyik legbotrányosabb feladata a játékvezető, Dr. Varga Zoltán szájából.

De mi is ez a 12 órás vetélkedő, és hogy kerülnek ide migránsok?

A 12 és a 24 órás vetélkedőknek már hagyományuk van Nagykátán. Több mint egy évtizede gyűlnek össze évente egy vagy két alkalommal kicsik és nagyok, hogy játékos, szórakoztató rejtvényekkel, ügyességi és gyorsasági feladatokkal mérjék össze tudásukat 4 csapatban (a Váci Mihály Általános Iskola, a civil szervezetek, az Ipari Szakközépiskola, valamint a Művelődési Központ saját csapata).

A rendezvény nem korhatáros, bárki csatlakozhat a csapatok egyikéhez, előjelentkezés nem szükséges. Mivel a gyermekek közösségben vannak, a pedagógusok felügyelnek rájuk, a szülők szívesen engedik el akár egész napra őket, hogy jól érezhessék magukat.

Ám a szülők nem kapnak előre részletes tájékoztatást, hogy pontosan milyen feladatokat tartalmaz a verseny, így nem tudják, mivel fognak találkozni a gyerekek. Ezért történhetett, hogy az elvileg független, minden politikától mentes, játékos vetélkedőbe a szervezők olyan feladatokat szőttek bele, amelyek nem valók az általános iskolás gyermekeknek.

A vetélkedő nem Nagykáta sajátossága. Varga Zoltán és csapata az ország számos pontjára szervez hasonló programokat, városról városra viszik ugyanazokat a kérdéseket és feladatokat. Eddig azonban máshol még nem váltott ki akkora felháborodást a politikai témákkal, mint amilyen a nagykátai közönség soraiban volt jelen.

Mik is voltak pontosan ezek a feladatok?

A 12 óra alatt változatos, sokfajta képességet igénybe vevő kihívásokat kaptak a csapattagok: gyorsaságot, kézügyességet, állóképességet, kreativitást és logikát kellett bevetni, ha jól akartak teljesíteni. A politikai töltetű feladatokat ezek közé építette be a játékvezető, amelyek közül kiemelkedőek voltak a következők:

  • interjút kellett készíteni a MÁV szóvivőjével, hogy magyarázza el: miért jó, hogy a tavalyi évben összesen 4 évnek megfelelő időt késtek a vonatok az országban?
  • egy ismert, tetszés szerint választott politikus bőrébe kellett bújni, és az ő stílusában előadni egy Európai Uniós locsolóverset
  • Mészáros Lőrinc és Mark Zuckerberg szerepébe kellett bújni, ahol Lőrincnek meg kellett győznie Zuckerberget, miért ő a sikeresebb az üzleti életben

A legtisztább politikai töltetű feladatot nem sokkal 8 óra előtt adta ki Varga: készüljön interjú egy migránssal, aki magyarázza meg, miért is akar ő Magyarországra jönni, és miért jó neki, ha letelepedési kötvényt vásárol. A Művelődési Központ terme ekkor még tele volt gyerekekkel, legalább két tucatnyian voltak jelen, közülük a legtöbb 14 éves sem volt.

A csapatokban hamar elindult a zúgolódás, végül a civilek csapatának egy tagja állt fel és emelt szót a feladvány ellen. Véleménye szerint a játékvezető nem nézett körül a teremben, és nem vette észre a körülötte ülő rengeteg gyermeket, akiknek nemhogy nem kell tudniuk, mi az a migráns és a letelepedési kötvény, hanem nem is szabadna. Varga Zoltán arrogáns módon küldte a zsűri elé a felszólalót, mondván: „egyéni problémákkal ne zavard meg a játék menetét”. A négyfős zsűri egy pedagógus megerősítésére 3-1 arányban törölte el a feladatot. Kármán Tibor, korábbi önkormányzati képviselő nem támogatta az eltörlést, mondván, az ő értékrendjébe belefér, hogy a gyerekek migránsok bőrébe bújjanak, számára ez nem korhatáros kérdés.

Varga arra a kérdésre, hogy szándékosan provokálta-e a közönséget a feladatokkal, elmondta: „már a csapból is a migránsok folynak, a gyerekek is mindenhol ezt látják és hallják. Különben meg ilyenkor a gyerekeknek már haza lehet menni.”

A Művelődési Központ szervezői elhatárolódtak minden politikai megnyilvánulástól. Dorner Gábor polgármester, a rendezvény hivatalos fővédnöke nem jelent meg a nap folyamán, helyette Agócs Pál alpolgármester nyitotta meg az eseményt.

Fotók: Művelődési Központ Nagykáta

Varga Zoltán

MEGOSZTÁS