Megmenekült a jászberényi laktanya

Többszöri sikertelen próbálkozás után hasznosításra értékesíti a város tulajdonában lévő hajdani huszárlaktanyát és a hozzá tartozó területet Jászberény önkormányzata; az évtizedek óta üresen álló létesítmény megvételére egy helyi cég, a Jász-Plasztik Kft. jelentkezett vevőként – közölte az év végi utolsó testületi ülésen hozott határozat lényegét Szabó Tamás fideszes polgármester.

Tájékoztatása szerint az 1870-ben épített huszárlaktanya értékesítésről szóló pályázat december 2-i határidejéig egyetlen cég adott be érvényes ajánlatot. A Jász-Plasztik Kft. 150 millió forintért plusz áfáért veszi meg a létesítményt. Egyben vállalja, hogy a főépületet három éven belül felújítja az eredeti forma megtartásával, közösségi érdeket is szolgáló funkció kialakításával. A lovardát szakvélemény alapján vagy felújítja, vagy saját költségén lebontja. Ugyancsak három éven belül legalább 2000 négyzetméter alapterületű sport-, szabadidő vagy rekreációs célú építményt létesít, parkosítja a területet, valamint kiépíti az úthálózatot.

Az adásvételi szerződést azt követően kötik meg a felek, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az állam képviselőjeként formailag lemond elővásárlási jogáról – tette hozzá az elöljáró.

Jász-Nagykun-Szolnok megye legnagyobb alapterülettel rendelkező ingatlana nem sokkal az ezredforduló után került az jászberényi önkormányzat tulajdonába. Azóta parlagon áll és állaga egyre romlik. A város eddig az épülethez méltó funkciót nem tudott megvalósítani falai között. Az egyedüli, legalább a tervezést megérő elképzelés egy tudásközpont kialakítása volt, de kellő anyagi erő híján az ötlet elvetélt.

Az egykori huszárlaktanya mintegy 10 hektáros területtel rendelkezik, és ezen áll az U alakú, egyemeletes laktanya. A hatalmas épületnek 239 ablaka, 123 ajtaja és 122 helyisége van. Falának vastagsága néhol az egy métert is eléri.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here