Közösségi adománygyűjtés indult a fecskék megmentéséért

A partifecskék (és gyurgyalagok) költőfalainak felújítására, szerszámok és eszközök beszerzésére, munkagép bérlésére keres támogatókat közösségi adománygyűjtésen keresztül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A program célja egy tápió-vidéki partfal rendbehozatala és közvetett módon a vegyi szúnyogirtás visszaszorítása – közölte csütörtökön az egyesület.

Az MME a partfal-felújítási programmal csatlakozott a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) legújabb közösségi adománygyűjtő kezdeményezéséhez. Az MME a Facebook-közösség természetkedvelő tagjait kívánja így megszólítani.

Az egyesület programjának célja, hogy felhívja a figyelmet Magyarország egyre fogyatkozó fecskeállományára. A fecskepopuláció fogyatkozásának – mint írják – számos környezetkárosító hatása van: fecskék híján például egyre több a szúnyog, így azok vegyi irtása egyre “népszerűbbé” válik. Ez azonban jelentős természet- és környezetvédelmi ártalmakkal jár – mutat rá az egyesület.

A lakosság hozzá tud járulni a fecskék védelméhez műfészkek, valamint az etető madarak és a fiókák ürülékét felfogó úgynevezett “fecskepelenkák” kihelyezésével, sárgyűjtő helyek kialakításával és a már meglévő fészkek megóvásával. A füsti fecskével és a molnárfecskével szemben a partifecske védelme – eltérő fészkelési szokásai miatt – szakmai hozzáértést és koordinációt követel – áll a közleményben.

A Tápió-vidéken egy élőhely teljes rekonstrukciója anyag- és eszközbeszerzéssel, szervezéssel, munkagépek bérlésével összesen 250 000 forintba kerül. A szervezet a pénzbeli adományokon túl várja mindazok jelentkezését is, akik kétkezi munkájukat ajánlanák fel, esetleg használaton kívüli kerti eszközeiket osztanák meg.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here