Kihasználta a sértettek rászorultságát

A Nagykátai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya eljárást folytatott csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt J. Zoltán 34 éves tápiógyörgyei lakos ellen.

A 34 éves férfi egy tápiógyörgyei szociális intézmény vezetője volt, melynek során 2009. és 2010. évben – a működési és szervezeti szabályzatban foglaltakkal ellentétben – egy egyszeri, nagyobb összeg befizetését szabta meg feltételként a sértettek részére annak érdekében, hogy az ellátásban részesülő, egészségügyi és szociális rászorultság miatt bekerülő hozzátartozóikat végelegesen elhelyezzék az intézményben. Ezt a feltételt annak ellenére szabta meg, hogy a sértettek az egyszeri összeg teljesítésén felül minden hónapban egy törvényben meghatározott összeget voltak kötelesek megfizetni az ellátásban részesülő személyek után.

Az eljárás során beszerzett adatok alapján a nyomozók megállapították, hogy az intézményben elhelyezett személyek hozzátartozóinak az ideiglenes időtartamra megkötött szerződés lejártakor vagy azt megelőzően kellett 800 ezer forintot befizetnie. A 18 tévedésbe ejtett sértett közül négyen jelezték a gyanúsítottnak, hogy nincs ennyi pénzük, ezért tőlük a rendelkezésükre álló összeg befizetését követelte a végleges elhelyezés előtt.

Öt sértett a kért összeget az intézmény számlaszámára fizette be, azonban tizenhárman egy, az önkormányzat által létrehozni kívánt, de be nem jegyzett alapítvány számlaszámára utalták a pénzt, amiről a sértetteknek nem volt tudomása. Amennyiben a sértettek nem teljesítették volna a befizetést, akkor a hozzátartozóik egyik napról a másikra utcára kerültek volna.

J. Zoltán a befizetett összeg egy részéből az általa vezetett szociális intézmény tetőterének beépítési költségeit fizette ki, valamint átutalta az önkormányzat bankszámlájára. A sértetteknek okozott több, mint 12 millió forint összegű kár egy részét – öt személy vonatkozásában – a helyi önkormányzat megtérítette.

A férfit a nagykátai nyomozók 2013. december 5-én gyanúsítottként hallgatták ki. Az ellene folytatott eljárást a nyomozóhatóság a napokban befejezte és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészség részére.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here