Két éve ment életeket a sülysápi családanya

Ha nem talál sürgősen támogatót a 911 mentőszolgálat, elveszíthetik az esetkocsijukat. A szolgálatot Petik Krisztina hozta létre, akit bármikor hívhatnak a bajbajutottak.

A 911 mentőszolgálat 2011-ben alakult, központja Petik Krisztina otthona. A kétgyermekes sülysápi édesanya korábban dolgozott idősek otthonában és a Szamaritánus Mentőszolgálatnál is. Aztán úgy döntött, saját maga szervezi meg a segítségnyújtást.

– A 06-30-911-90-11-es szám csörög nálam. A nap 24 órájában bárki számára elérhető vagyok, az esetkocsival azonnal indulunk a betegért. Sokszor van arra is példa, hogy házhoz hozzák őket, legyen bármilyen napszak – mondja Kriszta. Összesen tizenketten dolgoznak a mentőszolgálatnál önkéntes alapon, elhivatottságból. Akad köztük mentőstiszt, orvos, ápoló és gépész is.

– Az elmúlt két évben soha nem fordult elő, hogy nem mentünk ki, ha segítséget kértek tőlünk. Előfordult szívelégtelenség, különböző törések, de hoztak hozzánk lázas gyermeket és stroke-gyanús beteget is – teszi hozzá a mentőszolgálat vezetője.

A legtöbb kiszállásuk karitatív, hiszen ha hívják őket, hogy nagy a baj, Krisztina nem mond nemet. Egyetlen bevételük abból származik, ha beteget kell kontrollra kórházba szállítani, ennek a költségeit előre megbeszélik. Kriszta most az esetkocsiért aggódik, hiszen hitelből finanszírozta, s ha de­cember végéig nem teremt elő 2 millió forintot, akkor elveszíthetik. Kivételesen most nekik van szükségük segítségre.

– Csak egyetlen telefonomba került, és Kriszta már jött is, édesanyámat kórházba vitte, ezzel megmentette az életét. Nagyon hálásak vagyunk neki, hogy önzetlenül ilyen sokat törődik az emberekkel – mondja a sülysápi Varga Sándor. Ő is rendszeresen jár Krisztához magas vérnyomásával.

Az önkéntes mentőszolgálathoz csatlakozott dr. Pesti László, aki szintén elhivatottságból segíti a munkát, és indul, ha egy betegnek szüksége van rá. – Nagyon becsülöm azt az elszántságot és kitartást, amivel Kriszta és a kollégáink dolgoznak nap mint nap. A segítség nem lehet pénz kérdése, nagyon sajnálnánk, ha az anyagiak miatt vége lenne ennek a jó kezdeményezésnek – vélekedik a háziorvos. Gergály Judith

Forrás: Bors

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here