Készpénzt talált az utcán, kihívta a rendőrséget

A Nagykátai Rendőrkapitányság szolgálatirányító parancsnoka 2015. október 20-án a délutáni órákban egy nem mindennapi esethez küldte a nagykátai járőröket.

 A helyszínen a bejelentő a rendőröknek elmondta, hogy egy nagyobb összegű készpénzt talált az utcán, amely nem az ő tulajdona és szeretné a rendőrségnek átadni. A becsületes hölgy továbbá elmesélte, hogy a megtalálás helyszínének közelében lévő üzletben is érdeklődött, hogy ki veszíthette el a pénzt és miután nem sikerült megtalálnia a tulajdonost, értesítette a rendőrséget.

 A pénzt megtaláló hölgy magatartása nem csak azért példaértékű, mert a tulajdonosnak örömet és megkönnyebbülést okozhat vele, hanem azért is, mert jogkövető. Az ezzel ellentétes magatartás jogtalan elsajátítás és a törvény büntetni rendeli.

 „A Btk. 378.§-a alapján, aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, vétséget követ el, mely cselekménye miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

 A törvénykönyv ezen rendelkezéseit kevesen ismerik, így ezzel a jó példával szeretnénk felhívni az állampolgárok figyelmét arra, hogy ha elhagyott vagy ottfelejtett tárgyat, készpénzt, mobiltelefont találnak, akkor azt a hatóságnál – például jegyző, rendőrség – adják le!

MEGOSZTÁS

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here