Karantén alatt van több nagykátai ház – mit jelent ez pontosan? Kell-e félnünk? Ki lehet érintett?

Több olvasónktól is megkaptuk a cikkben szereplő képet tegnap este. Nagykátán is vannak már háztartások, melyek kerítésén meg lehet találni ezt a táblát. A félreértések és a pánik megelőzése végett utánajártunk, mit is jelent ez pontosan.

Először is fontos tisztázni, hogy a karantén NEM azt jelenti, hogy a kerítés mögött biztosan van fertőzött lakó.

Tévesen az az információ is kering, hogy ez a karantén önkéntes. Ez NEM így van, hatóságilag kötelező, és aki megszegi, akár börtönbüntetésre is számíthat. A házban lakók nem léphetnek ki az utcára, hozzájuk sem érkezhet senki a hatósági személyen kívül.

A magyar hatóságok az elmúlt napokban többezer, az osztrák és szlovén határon keresztül érkező állampolgárt ellenőriztek. Rengeteg külföldit visszafordítottak, azonban a magyar állampolgárokat mind beengedik.

Akik viszont fertőzött területről érkeznek haza, azokat a hatóságok orvosi vizsgálatnak vetik alá. Az állapotuktól függően vagy kórházi, vagy 14 napos házi karanténra kötelezik őket.

A hatósági karantén táblája látható tehát a képen, ami egyet jelent bizonyosan: a lakó külföldről érkezett haza 14 napon belül, és fertőzött területen járt.

Jelenleg már több mint 500 magyar állampolgár van házi karantén alatt, és ez a szám napról napra emelkedik.

MEGOSZTÁS