Jön az igazi tél, készüljünk fel a biztonságos közlekedésre – figyelmeztet a Rendőrség

Az év első olyan fagyos napjai állnak előttünk, amelyeket hamarosan az úttesten is érzékelhetünk. A napokban havazás és erős mínuszok várhatóak, ez az időjárás pedig veszélyes körülményeket teremt az utakon.

Nem árt tehát, ha előre felkészítjük magunkat és autónkat is a változásokra. A Magyar Rendőrség honlapján sok hasznos tanácsot olvashatunk, összeszedtük a legfontosabbakat.

Az első, amit minden télen hangsúlyozni kell, a jó minőségű téli gumiabroncsok használata. Fontos, hogy ne legyen elhasználódott, sérült. Ha úgy látjuk, hogy az előző évben használt szett megérett a cserére, ne habozzunk újat vásárolni és időben lecserélni.

Minden indulás előtt nézzük át alaposan az autót, leginkább a világítást, a jelző- és a fékberendezést, valamint az ablaktörlőt és a fűtőrendszert is. A téli ablakmosó-folyadék, a jégkaparó és a jégoldó spray is helyet kell, hogy kapjon ilyenkor a járműben.

Mivel reggel és este is nagy eséllyel sötétben fogunk vezetni, készüljünk fel a rossz látási viszonyokra is. A szokásosnál nagyobb féktávolságot tartsunk, és lehetőség szerint kerüljük a hirtelen irányváltást, illetve a meggondolatlan előzést. Sebességünket ne a megszokáshoz, hanem az új látási- és útviszonyokhoz igazítsuk.

Kerékpárosként is sokat tehetünk a balesetek megelőzése érdekében. Ha mindenképpen kerékpároznunk kell a sötétben, ügyeljünk rá, hogy könnyen észrevehetőek legyünk. Sötétben mindig viseljünk láthatósági mellényt, különösen városon kívül, és ellenőrizzük a kerékpár világítását. Az út legszélére húzódva közlekedjünk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, amivel megzavarhatjuk az elhaladó autóst.

Vigyázzunk egymásra, mindenkit hazavárnak!

MEGOSZTÁS