Jászberényben tartják a Nemzeti Vágta egyik előfutamát

Jászberény határában, Újerdőn tartják ez év augusztus 19-én az összesen 19 előfutamból álló sorozat egyikét. A ma délelőtt tartott sajtótájékoztató keretében a helyi főszervező Nagy János a Lehel Huszárbandérium és Lovas Egyesület elnöke bejelentette, hogy a jászsági vágtát Csomortányi Lajos huszárőrnagy emlékének ajánlják. A szabadságharc idején a Lehel huszárok vezetőjeként szolgált, nevéhez fűződik a szabadságharc utolsó lovas ütközete. Hetekkel a világosi fegyverletételt követően csapatával háromszáz kozákot futamított meg, illetve ejtett fogságba.

Bendes Csaba Nemzeti Vágta egyik főszervezője örömmel üdvözölte az előfutamok egyik házigazdájaként Jászberényt. Összesen 19 futamot szerveznek májustól a szeptemberi fővárosi vágtáig. Az elmúlt években egyre szélesedett az előfutamok sora. A határainkon túli vágták közül a székely, a vajdasági, illetve a partiumi vágtákat követően a Felvidéken is szerveznek már versenyt. Határainkon belül a zirci, illetve a jászsági selejtező futam csatlakozik először a programhoz.
Borbás Ferenc jászkapitány a hagyományőrzés, a lovas hagyományok továbbvitelének fontosságát hangsúlyozta. Balogh Donát helyi képviselő pedig üdvözölte, hogy ilyen rangos esemény érkezik a városba.
Az előkészítés egyaránt fókuszál a verseny biztonságos és szabályos lebonyolítására, a színvonalas kísérő programok megszervezésére, illetve a történelmi hagyományok megőrzésére, a kistérség értékeinek bemutatására egyaránt.

Forrás: szoljon.hu

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here