Iskolapéldák Nagykátán

A mintegy 12 ezer lakosú Nagykáta a közeli kisebb települések közigazgatási, kulturális, egészségügyi és kereskedelmi központja – és természetesen itt található a Tápió-vidék közbiztonsági bázisa is.

Tizenkét község, továbbá három város tartozik a Nagykátai Rendőrkapitányság illetékességi területéhez.

– Számíthatok 141 beosztottam munkájára, a kapitányságon dolgozók mellett Tápiószelén, Tápiószecsőn és legújabban, harmadik éve már Sülysápon is a helyi rendőrőrsök kollektívája nyújt partnerkezet a lakosságnak – ismertette Veres Ferenc alezredes, megbízott rendőrkapitány.

Veres Ferenc alezredes

Az előretolt helyőrségekre szükség is van, könnyebb így fenntartani a rendet. A Tápióság igazi vidékies arculatot mutat, a lakói elszórtan, kiterjedt területen élnek. Több mint egy órát vesz igénybe az illetékesség egyik csücskéből eljutni a másikba, csak az erőforrásokkal jól gazdálkodva lehet megvalósítani a kívánatos mértékű jelenlétet. A nagykátaiak hatékony munkaszervezését tények bizonyítják: 2014 óta folyamatosan csökken az ismertté vált betörések száma, két éve nem jutott tudomásunkra rablás időskorúak sérelmére, a közlekedésiek nagyon komolyan veszik az ittas vezetőkkel szembeni zéró toleranciát. A városból Jászberénybe és Budapestre vezető 2×1 sávos, kacskaringós vonalvezetésű 31-es főút több szakasza így is érzékeny baleseti gócpont. Forgalomáteresztő képessége határán van, a zsaruk sebességmérésekkel, visszatérő ellenőrzésekkel igyekeznek biztonságos közlekedésre inteni az autósokat.

– Felvesszük a küzdelmet a lopások elkövetőivel szemben – mondta Bátoriné Soós Eszter százados, megbízott vizsgálati osztályvezető. – Sok erdős területünk van, el­len­őrzésüket polgárőrökkel, erdészekkel közös járőrözésekkel, speciális járművek segítségével tudjuk megvalósítani, és visszaszorítani a falopásokat. Partnerei voltunk az Észak-magyarországi Áramszolgáltatónak is egy közös akcióban: szakembereik január 16-án Kókán és Tóalmáson tartottak bejárást illegális energiavételezéseket feltárva. Az előző településen négy, a másik faluban két tettenérés történt, a leleplezett háztartásokba önveszélyeztető módon, az utcai villanyvezetékről házilag barkácsolt lecsatlakoztatásokkal, mindennemű mérhetőséget kikerülve vezették be az áramot. Hatósági fellépéssel a bűncselekményeket beszüntettettük, a későbbiekben szakértők állapítják meg az áramszolgáltatónak okozott kár mértékét. Feljelentésük után indítunk nyomozást az ügyekben.

A nagykátaiaknak karitatív kapacitásaik is vannak: egy elkóborolt kutya sorsát egyengetik egyéb teendőik mellett.

– A kislány beagle-t Belovai Istvánné alezredes, igazgatásrendészeti osztályvezetővel találtuk meg, a csipjét állatorvosnál kiolvastattuk, és felvettük a kapcsolatot a gazdájával – tájékoztatott Halmi Gabriella közfoglalkoztatott. – Várom az érkezését, remélem, hogy hamarosan jönni fog. A kutya tündéri ugyan, de lassan teljesen kifoszt bennünket párizsiszsömle-készleteinkből.

Nagykátán érezhetően hangsúlyos a zsaruk szolgáltató szerepe, Fejős Csaba zászlós kombinált körzeti megbízotti túrát tesz. Miután megejti a napi ellenőrzést Kóka egyetlen házi őrizetesénél, betér pár utcával arrébb néhány szóra Aranyos Imréné egykori iskolatitkárhoz, akivel két éve indult mindkettejük számára gyümölcsöző kapcsolatuk.

– Alapvetően biztonságban érzem magam, ez köszönhető a rendőröknek és a polgárőröknek. Korábbi munkámból adódóan szinte mindenkit ismerek a faluban, szemtől szemben konfliktusom sosem volt. Egy éjjel viszont ismeretlen telefonszámról hívtak, és valaki, magát az unokámnak kiadva, egy nagyobb összeget kért kölcsön. Rájöttem, hogy átverés, hallottam erről a trükkről előzőleg. A telefonáló sem úgy szólított, ahogy a családtagjaim szoktak. Eszemben sem volt pénzt adni, viszont az esetről beszámoltam a körzeti megbízottnak – mesélte Marika néni.

– Klasszikus unokázós csaláskísérlet volt, a hívó hirtelen eladósodásra hivatkozva akart 300 ezer forintot kicsalni – vette át a szót a kmb. – A talpraesett reakció meghiúsította a cselekményt. Sőt, a jelzés alapján felderítést végeztünk, egy ceglédi család tagjait elfogtuk, és bíróság elé álltak.

A zsaruk nemcsak az idősebb generációra, de a fiatalságra is figyelnek. Darula Istvánné alezredes, bűnmegelőzési előadó a Nagykátai Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola tizedikeseinek tart előadást.

– Ezzel a korcsoporttal már lehet érdemben beszélni jogi kérdésekről, cselekedeteik következményeiről. Szót ejtünk a büntethetőségről, meghatározunk olyan bűncselekménytípusokat mint rablás, lopás, testi sértés és zaklatás. Bizalmi kötelék kiépítésével próbálunk segédkezet nyújtani a gyerekeknek a környezetükben tapasztalt családon belüli problémák jelzéséhez, megoldásához. Soha nem mulasztok el legalább röviden szólni a korosztályt fokozottan érintő jelenségről, az internet használatának árnyoldalairól, veszélyeiről.

De nem csupán a zsaruk mennek az iskolásokhoz, a kapitányság is nyitva áll a szervezett gyerekseregek előtt.

– A városi és a környékbeli általános kisdiákok rendszeresen tesznek látogatást nálunk, most a helyi Váci Mihály Katolikus Általános Iskola ötödikesei jöttek el. A tematikus, de oldott hangulatú foglalkozások során közelebbről megismerhetik a testület működését, részletesen beszélünk a munkánkról – magyarázta Fejős Katalin őrmester, baleset-megelőzési előadó.

Az ötödikesek az udvaron birtokba vesznek egy járőrkocsit, részegséget szimuláló szemüvegben botladoznak, majd a rendőrnővel közösen vonják le a következtetést: így még biciklizni is lehetetlen, nemhogy autót vezetni… Az emeleten férfiasabb a program és a hangütés is: Vajda Péter főtörzs­zászlós, nyomozó fegyverelmélet-oktatást tart. Lövedékálló mellény, gumibot, lőfegyverek is hevernek az asztalon, a főtörzszászlós mindent lelkiismeretesen elmagyaráz. A látogatók ámulnak-bámulnak, talán elsőre sok nekik az információ, de azt biztosan érzik, hogy baj esetén lesz, aki megvédje őket. A nyílt nap várakozáson fölül közel hozta az ötödikesekhez az állományt, távozáskor a legtöbben már leendő kollégákként búcsúznak az őrmestertől: „Kati néni, én is rendőr akarok lenni!”

MEGOSZTÁS