Interjú: Vámos László – Tápiómente Táncegyüttes

A Tápiómente Táncegyüttes megalakulásának 45. évfordulója alkalmából az együttes művészeti vezetőjét Vámos Lászlót kérdeztük múltról, jelenről és a jövőről.

Mesélj kicsit a kezdetekről, hogyan indult a Tápiómente Táncegyüttes?

A Tápiómente Táncegyüttes,1968-ban alakult Domján Lajos vezetésével, aki több mint 43 éven keresztül vezette az együttest nagyszerű pedagógiai és menedzseri hozzáértéssel. Kezdetben csak az volt a cél, hogy egy kicsit színesítsék Nagykáta kulturális életét. Nos, ezt a célt az együttes messze túlszárnyalta, hiszen – túlzás nélkül állíthatjuk- világszerte ismertté tette Nagykáta nevét, a táncművészeten keresztül!

Mit lehet rólad tudni? Hol kapcsolódtál be az együttes életébe?

Én Lajos bácsi invitálására jöttem lassan már 8-10 éve, hogy készítsek egy koreográfiát a csapatnak. A kezdeti idegenkedés után megtaláltuk a táncosokkal a közös hangot és az egyszeri alkalomból lett még egy és még egy… Azután már egy harmadnyi műsor, majd egy félidő és már meg is érkeztünk a 45 éves gálához! Nos ha nem is ilyen simán, de azért lassan csak ideértünk! Innen is köszönöm Lajos bácsinak a bíztatást, és a lehetőséget!

tanc

Az elmúlt évek alatt több mint 40 országban volt fellépésetek. Mesélnél nekünk néhány izgalmas történetet?

A turnék nagy része a Lajos bácsi idejére tehető, de van egy mondás, miszerint “ami a turnén történik, a turnén is marad”. Én magam csak egyszer utaztam a Tápiómentével, Olaszországban voltunk. Talán nem a legfelemelőbb szállás körülmények között, de olyan nagyszerű “bulikat” mint ott, már én is régen éltem át! Pedig már profi táncosként beutaztam az egész világot!

Számos hazai és külföldi sikert értetek már el, melyik díjra vagytok a legbüszkébbek?

Az elődök valószínűleg az Örökös Kiváló Együttes címre, és az Agrigentoban (Olaszországban) elnyert “Arany Templom” díjra, amelyet 20 ország táncosait megelőzve nyertek el. Mi, maiak, a Kátai Tánctalálkozóra, amely idén már 30. alkalommal okozott örömet a nagykátai embereknek.

Gondoltok a jövőre is, hiszen van utánpótlás és gyerekcsoportotok is. Hogy látod, érdekli még a mai fiatalokat a néptánc?

A legnagyobb és egyben legfelelősségteljesebb feladatunk az utánpótlás szervezése,hiszen e nélkül nem lehet egy együttesnek sem jövője. Azt hiszem, jó úton járunk, ugyanis jelenleg majdnem 100 gyerek táncol az együttes keretein belül. Igyekszünk őket megszólítani a pedagógusokon, a családon és a barátokon keresztül is.

December 14-én és 15-én került megrendezésre a jubileumi gálaműsorotok. Hogy sikerült, minden rendben zajlott?

A 45 éves gálaműsor mindkét előadása hatalmas siker volt, mindkét alkalommal megtelt a Városi Művelődési Központ színházterme. Nagyszerű találkozása volt ez a táncos generációknak és a közönségünknek is!

Köszönjük az interjút és kívánunk még legalább ennyire sikeres következő negyvenöt évet.

tanc3

MEGOSZTÁS

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here