Interjú: Lajmer György kapitányságvezetővel

Két éve tölti be Lajmer György rendőr alezredes, a Nagykátai Rendőrkapitányság kapitányságvezetői posztját. Őt kérdeztük mennyire sikerült a beilleszkedés és milyen tervei vannak a jövőt illetően.

Először is meséljen magáról, miért lett rendőr?

Szentesen születtem, Cibakházán nőttem fel. Civil középiskolában végeztem, majd 1990. november 1-jén kerültem rendőrség állományába. Első szolgálati helyem a Rendőri Ezred volt, ahol járőri beosztásban dolgoztam. Egy évet töltöttem el itt, majd az ezredtől kérésemre átkerültem a Jász-Nagykun–Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Kunszentmártoni Rendőrkapitányságának állományába és körzeti megbízott lettem. Miután mindig is vonzott a bűnügyi terület váltottam, és először nyomozóként, majd bűnügyi vizsgálóként tevékenykedtem.
2000-ben szereztem diplomát a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán.
2000. május 1-jétől átkerültem Jászberénybe, és a Jászberényi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán főnyomozói beosztást töltöttem be. Onnan vezetett tovább az utam a Jászapáti Rendőrőrsre, ahol először a Bűnügyi Alosztályt vezetem, majd 2006. decemberében Jászapátiban őrsparancsnokának neveztek ki.
2009. január 1.-től bíztak meg a Jászberényi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetésével. 2012. januárjától vezetem a Nagykátai Rendőrkapitányságot.
Hogy miért lettem rendőr? Mindig is szerettem a kihívásokat, és elhivatottságot érzetem magamban, vonzott ez a hivatás.

Lassan két éve, hogy Ön tölti be a kapitányi posztot városunkban. Mennyire sikerült beilleszkednie, hogy érzi magát nálunk?

Jól érzem magam Nagykátán. Nincs okom panaszra, a térség, és a lakosság elfogadott. Jó munkakapcsolatot alakítottam ki az önkormányzatokkal, az együttműködő szervekkel, és a Nagykátai Rendőrkapitányság állománya is elfogadott, rövid idő alatt bensőséges kapcsolatot alakítottam ki az állomány tagjaival.

Hogyan értékeli városunk közbiztonságát?

Jónak értékelem hasonló városokkal összevetve a város közbiztonságát. Úgy gondolom, hogy a folyamatosan csökkenő bűncselekmény száma magáért beszél. A főváros közelsége sok esetben negatívan befolyásolja a település közbiztonságát, de ezekkel az adottságokkal számolnunk kell, és ennek megfelelően kell reagálnunk a kihívásokra.
Megítélésem szerint a lakosság hangulata is sokat javult ez elmúlt időszakban, a legutóbbi közmeghallgatáson / november/ klasszikus értelembe vett közbiztonsággal kapcsolatos kérdéseket nem kaptam.

A Nagykátai Rendőrkapitányság illetékességi területe hamarosan kiszélesedik, azaz több új település fog ide tartozni. A gyakorlatban mit jelent ez, milyen változásokkal fog ez járni?

Valóban a rendőrkapitányság illetékességi területe még nem terjed ki a járás minden településére, még három település Sülysáp, Mende és Úri a Monori Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozik.
Egyenlőre még nem tudunk időpontot hogy mikortól fognak ezek a települések hozzánk tartozni, mivel a rendőrkapitányság illetékességi területe mindig az ügyészség és bíróság illetékességi területét követi.
Amennyiben ezek a települések közbiztonsága is a Nagykátai Rendőrkapitányság feladata lesz, úgy ennek velejáró lesz egy szervezeti átalakítás, de erről még korai beszélnünk, hiszen még a határidő nem ismert.

Sokat hallani mostanában arról, hogy tavasszal 500 új traffipaxot állítanak csatasorba, nyugtasson meg minket, hogy Nagykáta nem kap belőle?

Nem tudom megnyugtatni. Bár egyenlőre önálló készülékkel nem rendelkezik a kapitányság, de folyamatos lobbi tevékenységet folytatok az ügyben, hogy önálló traffipax készülékkel rendelkezzünk.
Szükség van a gyorshajtók kiszűrésére, hiszen a fő balesti ok a sebesség túllépés. Természetesen nem elbújva mérjük a gépjárművek sebességét, és csak ott, ahol a baleseti helyzet ezt indokolttá teszi.

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a már hagyományosnak mondható rendőrbál elmaradt. Mi ennek az oka?

Valóban van e téren adósságunk magunk felé, de az elmúlt időszakban egyéb okok miatt nem sikerült ezt megrendezni. Amennyiben a szolgálati feladataink engedik 2014. áprilisiban bepótoljuk az elmaradást, és meg fogjuk tartani a bált.

 Milyen tervei vannak a jövőt illetően?

A szakmai feladatok folyamatosan bővülnek, így a szakmai fejlődést nagyon fontos feladatnak tartom. Ezenkívül a célom a állampolgárbarát rendőrkép kialakítása, és a kapitányság létszám helyzetének stabilizálása .

Köszönjük az interjút, sok sikert a továbbiakban is.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here