Hungarikum ételek és a tokaji aszú

Hazánkban sokféle étel és ital felkerült a hungarikumok közé, vagy azért, mert annyira egyedi és különleges az adott étel, vagy ital, de ahhoz, hogy egy étel, vagy ital a hungarikumok sorát gyarapítsa, fontos, hogy több évtizedes, vagy évszázados múltra tekintsen vissza, illetve az is fontos szempont lehet, hogy az adott ételhez, vagy italhoz néphagyományok is kapcsolódjanak. Cikkünkben 3, a hungarikumok közé sorolandó ételt és 1 italt mutatunk be.

  1. Magyar akácméz

A magyar akácméz az akácfa virágporából készített méz. Természetesen, ez a méheknek köszönhetően készül. Az akácméz halványsárga színű és kristálytiszta, szinte át lehet rajta látni. Ez a méz alacsony savtartalommal rendelkezik és kellemes, édes ízű. A magyar akácméz méltán híres, hiszen nem csak nagyon finom, de nagyon egészséges is. Az akácméz nem csak fertőtlenítő és méregtelenítő hatással rendelkezik, de a köhögést is hatékonyan csillapítja.

Hazánkban egész akácerdők vannak, így addig, míg a mézek szorgosan teszik a dolgukat, biztos, hogy az akácméz ott marad a hungarikumok között. A Hungarikum Bizottság 2014-ben nyilvánította hungarikummá a magyar akácmézet.

  1. Pick téliszalámi

Ki ne emlékezne gyermekkora egyik kedvenc szalámijára? A Pick téliszalámi sok-sok gyermeknek és felnőttnek okoz nem csak örömet, de nosztalgikus hangulatot is, hiszen ez az élelmiszer egyike azoknak, amelyet gyermekkorunkban és felnőttkorunkban is jóízűen falatozhatunk.

A Pick téliszalámi egyik jellegzetessége, hogy nemespenész bevonattal készül. A Pick téliszalámi nem csak amiatt híres, mert ott díszeleg a hungarikum ételek sorában, hanem azért is, mert eddig számtalan díjat söpört be. A Pick téliszalámi receptje titkos. Annak összetevőit az úgynevezett szalámimester felügyeli a szalámi készítése során.

  1. Makói hagyma

A makói hagyma is bekerült a hungarikumok közé. Már a 19. század óta folyik hagymatermesztés Makón, amely főként magról történik. A hagymát egész évben lehet a piacokon kapni, illetve az egész világon ismert, hiszen nem csak belföldön, hanem külföldön is értékesítik.

  1. Tokaji aszú, mint hungarikum

A hungarikumok közé nem csak élelmiszerek, de italok és magyar borok is bekerülhetnek. A tokaji aszú is méltán színesíti ezt a palettát. A tokaji aszú, a Tokaj-hegyaljai borvidéken előállított aszúbor. Ezt a borkülönlegességet desszertbornak is nevezik.

A bor aszúsodását egy penészgomba idézi elő, ettől kap a bor egy egyedi, jellegzetes ízt és aromát is. Az aszúbort többek között Hárslevelű, vagy Furmint szőlőfajtából nyerik. Az aszúsodott szőlőszemeket októberben vagy novemberben szüretelik. Ahhoz, hogy aszúbor készülhessen, hosszú és meleg őszre van szükség.

MEGOSZTÁS