Hordozhat-e vírust az ivóvíz? A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Tiszamenti Regionális Vízművek tájékoztatója

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint a Tiszamenti Regionális Vízművek is kiadott egy-egy tájékoztatót a lakosság számára.

Az NNK nyilatkozata:

“A koronavírus ivóvízzel és szennyvízzel történő lehetséges terjedésével kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ az alábbi tájékoztatást adja.

Az NNK jelen tudása szerint a koronavírus egy légúti vírus, mely emberről emberre elsősorban cseppfertőzéssel terjed. Bár a legutóbbi vizsgálatok kimutatták a vírust egy fertőzött személy vizeletében, illetve székletében (nagyon kevés vizsgálat alapján), egyelőre nincs közvetlen bizonyíték széklet-szájon át történő terjedésre. eredmények is megerősítik, hogy a helyes személyes higiénés és kézhigiénés gyakorlatnak valóban fontos szerepe van a megelőzésben, de nem jelentik azt, hogy a vizeinket veszélyeztetné.

A hazai ivóvízbázisok védettek a szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben, és az ivóvízszolgáltatók rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg arról, hogy a szolgáltatott ivóvíz mentes a fekális szennyezéstől. A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) pillanatszerűen inaktiválódik. Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus, amennyiben a vízkezelőszer hatására ez a burok megsérül, a vírus elveszíti fertőző képességét.

A települési szennyvíz a lakosságra nem jelent veszélyt, hiszen abban a nagymértéű hígulás miatt csak jelentéktelen mennyiségben fordulhatna elő a vírus még abban az esetben is, ha a koronavírus már fertőzéseket, megbetegedéseket okozna a közösségben. A szakirodalmi adatok szerint a koronavírusok szennyvízben néhány napig lehetnek életképesek, azonban szennyvízzel – annak zárt rendszerben történő elvezetése és tisztítása miatt- a lakosság jellemzően nem érintkezik.

A kibocsátott tisztított szennyvíz a befogadóban tovább hígulna, így nem érhetné el a vírus mennyisége a fertőzést okozó koncentrációt. Az évnek ebben a szakában a felszíni vizekkel való érintkezés sem jellemző.

A szennyvíztelepek dolgozói csak abban az esetben lennének kockázatnak kitéve, ha a szennyvízbe nagyon nagy mennyiségű vírus kerülhetne, és nem tartanák be a munkahelyi előírásokat (pl. nem viselnék az egyéni védőeszközöket).

A biológiai kockázatok kivédésére szolgáló egyéni védőeszközök a koronavírus ellen is megfelelő védelmet nyújtanak.”

A TRV nyilatkozata:

“A kialakult járványügyi helyzettel kapcsolatosan számos kérdés vetődött fel a lakosság, önkormányzatok részéről, melyek elsősorban a víz minőségére, fogyaszthatóságára vonatkoznak.

Hangsúlyoznánk: Társaságunk szolgáltatási területén kiváló minőségű a csapvíz, az bátran fogyasztható!

Az ivóvízbázisok többsége védett, így egy esetleges járvány idején is folyamatosan tudjuk biztosítani a jó minőségű ivóvizet, majd biztonságosan elvezeti és megtisztítani azt. Társaságunknál szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik a szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet, szükség esetén azonnal intézkedünk.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben jelenleg egy mindenre kiterjedő intézkedési tervet dolgozunk ki, amelyek tartalmazzák a járvány különböző fázisaiban szükséges lépéseket. Ezen intézkedéseket a magyar kormány által létrehozott operatív törzs ajánlásai alapján alakítjuk ki, új információk birtokában azonnal frissítjük azokat.

Hiszünk abban, hogy a koronavírus terjedésének lassításával enyhíteni lehet a jelenlegi helyzet súlyosságát. Éppen ezért számos óvintézkedést vezettünk be. Az egyik, hogy határozatlan ideig a vízmérő leolvasással foglalkozó kollégák – a személyes találkozások elkerülése érdekében – nem keresik fel a lakosokat otthonukban.

Arra kérjük a fogyasztókat, hogy a mérőállást online ügyfélszolgálati felületünkön, a www.vizcenter.hu weboldalon rögzítsék vagy diktálják be a Call Centeren keresztül az ingyenesen elérhető 06/80-205-157-es telefonszámon.

Amennyiben nem érkezik diktált adat, úgy becsült adatok alapján állítjuk ki a számlát. A mérőcsere, vízbekötés- és szennyvíz bekötés átvételünk ugyanakkor ideiglenesen szünetel.

A csőtörésekkel kapcsolatos bejelenéseket természetesen folyamatosan fogadjuk, és a lehetőségekhez mérten a lehető leggyorsabban javítjuk a keletkezett hibát.

Ugyancsak a vírus terjedésének megakadályozása céljából március 18-tól további rendelkezésig zárva tartjuk ügyfélszolgálati irodáinkat. Ezen időszakban is teljes kapacitással működik azonban az online és telefonos ügyfélszolgálat, de Fogyasztóink eljuttathatják kérdéseiket, panaszaikat írásban is e-mail- és postacímükre.

Az online ügyfélszolgálati felület a www.vizcenter.hu weboldalon érhető el, itt számos ügy elintézhető.

Azt ajánljuk ügyfeleinek, hogy vízdíjszámlájukat is inkább otthonról egyenlítsék ki, mely nem csak gyorsabb, de jelen helyzetben biztonságosabb is.

Az ingyenes Díjnet számlabemutató rendszer segítségével a Társaság által kibocsátott számlákat kifizetheti bankkártyával, netbankon keresztül, csoportos beszedési megbízással vagy eseti banki átutalással. Ennek elérhetősége: www.dijnet.hu

Tudjuk, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet senkinek nem egyszerű és könnyű: számos család került vagy kerül ezekben a hetekben, hónapokban igen nehéz élethelyzetbe. A TRV Zrt. úgy próbál segíteni ügyfeleiknek, hogy a kikötéseket átmenetileg felfüggesztjük.

Kérjük Önöket – amennyiben erre van lehetőségük – tájékoztassák honlapjukon, helyi újságjukban, hirdetőtáblán a lakosokat az ivóvíz biztonságáról, valamint az általunk bevezetett óvintézkedésekről, változásokról.

Reméljük, a jelenleg kialakult járvány-helyzet mihamarabb a múltté lesz és életünk visszatérhet a régi kerékvágásba. Addig is kérjük együttműködésüket, megértésüket, hiszen úgy gondoljuk, csak együtt, közösen, odafigyeléssel lehet a vírus terjedését lassítani, valamint a felesleges pánikot elkerülni.”

MEGOSZTÁS