Három éve nincs teteje a mendei állomásnak

Egy kék konténerben lehet jegyet venni a mendei vasútállomáson 40 hónappal azután is, hogy az eredeti szerződési vállalás szerint be kellett volna fejezni az épület felújítását. A palától megfosztott, ponyvával borított tető alatt esőben, télen nehéz is volna az árusítás. A MÁV évekkel ezelőtt váratlan műszaki problémával magyarázta a felújítás leállítását, a közbeszerzés eredeti nyertese azóta felszámolás alatt van. Új vállalkozóval szerződtek, pár hete végre újra munkások ügyködnek az épületben. 2016 elejétől használhatják majd az utasok: ez most a terv.

Tartószerkezeti-műszaki problémák merültek fel – ezzel indokolta 2012 végén a MÁV, miért állt le a pala lebontása után a felújítás a mendei vasútállomáson, és miért árválkodott akkor már hónapok óta kopaszon a tetőfólia odafönt. Kedden, majdnem három évvel később ugyanilyen látvány fogadott minket a mendei állomáson, azzal a különbséggel, hogy a tetőtlen szellemépület ablakai mögött időnként alakok tűntek fel, bentről fúró hangja hallatszott, az egészet körbekerítették, és kiírták: építési terület.

A munkálatok talán néhány hete kezdődtek, addig nem történt semmi, mondta egy utas kedden a harmincnyolc fokos kora délutánban, csalódottan a bezárva talált kék konténer mellett, ahol átmenetileg a mendei jegyiroda működik, már amikor: augusztus 10. és 31. között hétköznaponként hajnali 5:10-től 12:40-ig, ahogy a kiragasztott A4-es lapról megtudhatjuk.

A mendei egyike volt annak a húsz körüli állomásnak a 120a jelzésű vonalon, amelyeknek a korszerűsítését nagy örömmel jelentette be a MÁV 2011-ben. A Rákoshegy–Újszász vonal utasforgalma egyre nőtt, az épületek viszont siralmas állapotban voltak, amikor elindult a mintaprojekt. Úgy volt, hogy Mende annak a tíz állomásnak az egyike lesz, ahol a meglévő épületeket újítja fel a MÁV.

A vállalat általános vezérigazgató-helyettese 2012 nyarán azt mondta: “A 2011-ben elkészült és engedélyezett tervek alapján a kivitelezések 2011 végén, 2012 elején kezdődtek meg, s ez év végéig mindegyik helyszínen elkészülnek.” Addigra már azt is megszervezték, hogy a megújult épületet üzemeltetését Mende önkormányzat vállalja a MÁV kezdeményezésére.

A MÁV megírta, hogy a munkaterületet 2015. július 13-án adták át a kivitelezést végző vállalkozónak, és a munkálatok a tervek szerint az átadástól számított 180 nap alatt fejeződnek be. Ebben a határidőben nincsenek benne azok a munkálatok, amelyeket a konténerek alatti területen kell majd elvégezni azok elszállítása után, erre még 30 nap lesz. A MÁV szerint várhatóan 2016 első negyedévében vehetik birtokba az utasok a megújult épületet.

A teljes cikket az index.hu oldalon IDE kattintva tudja elolvasni.

Forrás: index.hu

MEGOSZTÁS

6 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here