Geotermikus projekt indul Jászberénynél

A Mol és leányvállalata, a CEGE Zrt. valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium aláírta a szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére jogosító koncessziós szerződést a Szegedi-medence nyugati területére, valamint geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására jogosító koncessziós szerződést Jászberény-területre.

A Jászberény koncessziós terület nagysága 390 négyzetkilométer. A koncessziós szerződés aláírása lehetővé teszi a CEGE Zrt. két éves geotermikus kutatási projektjének megindítását. A kétéves kutatási fázis célja a geotermikus potenciál feltárása, egy közel 3000 méteres geotermikus termelő kút fúrása és egy geotermikus kútpárból álló rendszer kialakítása. A kutatási projekt tervezett költségvetése meghaladja a 3,1 milliárd forintot.

A Mol Magyarország szénhidrogén kutatási területe jelenleg 2912 négyzetkilométer, amely a most aláírt koncesszióval 3261 négyzetkilométerre nő. A Mol átlagos napi hazai szénhidrogén kitermelése 2013-ban 43,2 ezer hordó egyenérték volt. A CEGE Zrt. tulajdonosai 65%-35%-ban a Mol Nyrt. és az ausztrál Green Rock Energy International Ltd.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here