Eredményes nyomozások

Átütő eredményeket érnek el a Pest megyei nyomozók az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények feltárásában, nyolc hónap alatt három emberöléses ügy végére tettek pontot.
1

Az üzenet egyértelmű: a kiszolgáltatott emberek helyzetével senki nem élhet vissza büntetlenül.

– A nyugdíjasok életkorukból és életvitelükből adódóan az utóbbi időszakban több alkalommal váltak bűnözők célpontjaivá. Három – egymástól független – esetben folytattunk sikeres felderítést az elmúlt hónapokban, jelenleg nincs a megyében ilyen jellegű megoldatlan ügyünk. A nyomozások során gyűjtött tapasztalatokat igyekszünk kamatoztatni, a környező megyék hasonló jellegű bűncselekményeinél segítjük a kollégák munkáját a megszerzett tudásbázissal – mondta el Szumega Vilmos alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának vezetője. – A három esetben közös pont volt, hogy időskorúak váltak otthonukban áldozattá. Mendéről október 15-én kaptunk bejelentést, egy házaspárral rokonsága nem tudott kapcsolatba lépni. Holtan találtuk meg őket, az életüket kioltó bántalmazás egyértelművé tette: rablógyilkosság elkövetőjét kell keresnünk. Széles körben átvizsgáltuk a számba jöhető elkövetőket. A rendőrség látókörébe került egy más bűncselekmények miatt elszámoltatott férfi, aki önmaga tisztázása mellett megosztotta velünk véleményét, hogy szerinte ki lehet az emberünk. Kiderült, a megnevezett Cs. Tamás (23) korábban megpróbálta őt társként beszervezni egy mendei házaspár kirablására, amire ő nemet mondott. A mendei Cs. Tamás később elmesélte a férfinak, hogy bent járt egy házaspárnál, és a rablás kettős emberölésbe torkollott. Miután a tippadó szerepét tisztáztuk, elszámoltattuk Cs. Tamást. Adatokat gyűjtöttünk a mozgásáról, majd a poligráfos vizsgálat is igazolta feltevésünket: ő a bűnös. A bizonyítékok hatására a február 23-án elfogott férfi beismerő vallomást tett, jelenleg előzetes letartóztatását tölti.

2

Szumega Vilmos alezredes

A második esetben talán még bonyolultabb körülmények között, de mindössze egy hét alatt tisztázták a nyomozók, ki lelkén szárad egy emberélet. Csemőn egy magányos férfi halt bele az őt ért bántalmazásba január 6–8. között. A felmerülő elkövetők közül a kihallgatások után a zsaruk biztos kézzel választották ki a bűnöst:

– Az áldozat kapcsolatrendszerének feltérképezésekor találtunk az unokái közt egy zűrös ismeretségekkel rendelkező fiatalembert, az ő irányába indultunk először – folytatta az alezredes. – A fiú bevallotta, korábban egymillió forintot ellopott nagyapjától, de állítása szerint a januári esethez nem volt köze. Találtunk viszont egy fültanút, aki egy szórakozóhelyen hallotta, amint egy nagykőrösi asztaltársaság egy rablást tervezett. Azonosítottuk a csoportot, és bizonyítékokat találtunk arra, hogy a korábban Csemőn jóformán soha nem látott férfiak januárban többször jártak a településen. A háromnapos, kiterjesztett szemle során találtunk DNS-nyomot a lábra mért ütésnél használt eszközön, ezt öszszevetettük a feltérképezett társaság DNS-mintáival, és a vizsgálat egyezést mutatott ki M. Róberttel (29). M. Róbertet N. Zsolt (36) küldte be a házba, utóbbi szerepét vizsgáljuk. A kutatás közben lelepleződött férfi megütötte, majd magára hagyta áldozatát, M. Róbertet emberölés bűntettével gyanúsítottuk meg.

3

Érden egy 83 éves férfi és azonos korú felesége esett brutális gyilkosság áldozatává tavaly október 30-a és november 1-je között. A gyanúsított hol belekeverte magát az ügybe, hol hidegvérű hamisságokkal igyekezett félrevinni a nyomozást, mígnem a kör bezárult: július 5-én beismerte tettét.

 4

– A helyszíni szemlénél felbukkant egy kíváncsiskodó nő, aki túlzott érdeklődésével gyanússá vált. A büntetlen előéletű, háromgyerekes asszony elsőre nem úgy tűnt, mint aki számításba jöhet a kifejezetten kegyetlen elkövetéssel kapcsolatban. Mint az utolsó szemtanú, aki élve találkozott az áldozatokkal, elmondta, október 30-án járt a házaspárnál takarítást egyeztetni. Vallomásában ellentmondásokat, hazugságokat fedeztünk fel. Azt állította, a házaspár elküldte, mivel vártak valakit, a nő így akarta az ismeretlen vendégre terelni a gyanút. Elmondása szerint a pár többször az utcára küldte, hogy nézze meg, megérkezett-e már a vendégük, ez a momentum azonban három ponton is sántított: a pár nem közölte vele, hogy kit figyeljen, másrészt a ház előtti utcaszakasz az ablakból jól belátható, végül az áldozatok életvitelével nem volt összeegyeztethető a kései vendég. A nő életkörülményeit feltérképezve megtudtuk, anyagi nehézségei vannak, ezt családja előtt is titkolta. A BRFK nyomozói segítették a munkánkat. Megtudtuk, október 30-án férje autóját használta, és nagy segítségünkre volt, hogy korábban az autó tetejére egy raklapot rögzítettek, a sajátos megjelenésű járművet felfedeztük a közterületi kamerák képein, különböző helyeken haladt vele. Bolyongását firtató kérdésünkre a gyanúsított váratlanul elszólta magát: alibit akart magának teremteni. Ettől a ponttól kezdve ügyész jelenlé-

tében újra és újra kihallgattuk, minden létező kriminalisztikai szisztémát felhasználva. Poligráfos vizsgálatnak is alávetettük, ennek eredménye, valamint a jól felépített nyomozás és egy emberi momentum hatására megtört: kollégámnak, aki kikísérte dohányozni, bevallotta, hogy ő végzett a két emberrel. Motívumait jelenleg vizsgáljuk, több verzió is számításba jöhet – összegzett Szumega alezredes.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here