Emlékmű a Blaskovich fivéreknek Tápiószelén

Egész alakos, bronzból készült szoborral állítanak emléket a tápiószelei múzeumot létrehozó Blaskovich testvérpárnak, a Pogány Gábor Benő alkotta kompozíciót az alapítók nevét viselő múzeum kertjében avatják fel kedden dálután – mondta el Gócsáné Móró Csilla igazgató. A tápiómenti régészeti örökséget országosan is ismertté tevő testvérpár szobrát a Tápiószelei Múzeumbaráti Kör készíttette el.

Az intézmény történetét felidézve a múzeumigazgató elmondta: Blaskovich György (1878-1960) és Blaskovich János (1883-1967) a történeti, kulturális értékek megőrzését tartották élethivatásuknak, és ezek a szempontok vezérelték őket a Tápió menti régészeti ásatások szorgalmazásában, támogatásában is. “Ennek az elhivatottságnak az eredménye például a tápiószentmártoni szkíta aranyszarvas 1923-as felfedezése vagy az ország egyik legnagyobb szkíta temetőjének, a tápiószeleinek a feltárása 1938 és 1953 között” – fogalmazott az igazgató.

A Blaskovich-fivérek már 1940-től közkinccsé tették műgyűjteményüket és kúriájukat megnyitották a közönség számára. “Emberi helytállásuknak köszönhetően az első és második világégés alatt megmaradt és egyben maradt a kollekció, így az egykori úrilakban található Magyarország egyetlen köznemesi kúriamúzeuma, melynek anyaga a maga nemében páratlan gazdagságban őrzi a 19. századi magyar köznemesség életmódjának tárgyi emlékét” – hívta fel a figyelmet a tápiószeli múzeum jelentőségére Gócsáné Móró Csilla.

A Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész által tervezett alkotás a fivérek alakját egy padon ülve idézi meg, helyet hagyva maguk mellett a megpihenni vágyó látogatóknak. János előtt áll kutyájuk, keze a kedvenc hátán pihen, másik kezében pipát tart, bátyja, György botot fog kezében. A zsánerszoborban az alakok mozdulatai tükörképei egymásnak. A fivérek öltözete öltöny, mellény és nyakkendő, hiszen az 50-es évek kék munkásköpenye alatt, is megőrizték az úriember viseletét. Tápiószele első, művészi köztéri alkotása a civil szféra, a közgyűjtemény és az önkormányzat összefogásával valósult meg, felavatására Blaskovich György születésének 135., Blaskovich János születésének 130. évfordulója alkalmából kerül sor.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here