Elkezdődött a milliárdos csalással vádolt nagykátai ikerpár pere

Az élet császárának érezhette magát egy nagykátai ikerpár, amely – megunva a helyi csomagolóüzemben keresett havi százezer forintos fizetését – Budapesten csinálta meg szerencséjét.

A villanyszerelő végzettségű fiatalemberek pénzügyi műveletekbe kezdtek, s ügyfeleik között az elit számos tagját megtaláljuk. A kuncsaftok egymásnak adták a Bankcenterben fenntartott iroda kilincsét, a testvérek pedig viharos gyorsasággal gazdagodtak. Születésnapjukat 2012-ben az egyik legmenőbb fővárosi szórakozóhelyen tartották, ahol számos sztár is fellépett. Akkor még úgy tűnt, minden rendben van.

Szerdán már a vádlottak padján ült bűntársaival a nagykátai ikerpár a Fővárosi Törvényszéken. F. Attila első- és F. László hatodrendű vádlott a csalási ügy két főszereplője. Tizenhárom gyanúsított és csaknem kétszáz károsult van, akiktől a vádirat szerint mintegy ötmilliárd forintot csaltak ki.

A testvérpár 2010-ben költözött a fővárosba. A másodrendű vádlott, S. Angelika egy bankban dolgozott, Siófokon ismerkedett meg F. Attilával, egymásba szerettek. A csinos nő kezdetben hozzáfért a bank adatbázisához, ezt is használta, hogy ügyfeleket toborozzanak. Üzletük egyfajta piramisjáték volt: a károsultak befizetéseikért cserébe hozamot kaptak, ezeket havonta vagy a futamidő végén egy összegben vehették fel.

A rendszer 2012 tavaszáig működött, addig a legtöbben jól jártak. Az év nyarára azonban már problémák adódtak, és az újabb kifizetéseket csak bonyolult machinációkkal sikerült fedezni. A bűnszervezet ugyanis valódi pénzügyi tevékenységet nem folytatott (nem is volt rá engedélye), hanem mindig a befizetésekből fizette a hozamokat, és élt fényűző életet.

2012 őszére egyre több feljelentés érkezett, és novemberben kattant a bilincs F. Attila kezén. A vádirat szerint a bűnszervezet összesen ötmilliárd forintot szedett be a károsultaktól – volt, akitől 150 milliót. Ebből 1,5 milliárdot fizettek vissza hozamként, F. Attila társai 500 millió és 1,5 milliárd között részesültek a pénzből, F. Attila pedig legalább egymilliárd forintot költött luxusra és az ügyfelek megtévesztésére.

Az ügyben korábban számos híresség neve előkerült, a vádiratban végül ketten szerepelnek. A volt megasztáros Dér Henit négymillió forintos kár érte, ebből 2,7 milliót már megtérítettek. Bella Levente – ma tévés műsorvezető – 11,8 milliót adott az ikerpárnak. Dér Henit telefonon értük utol, de nem akart nyilatkozni az ügyről.

Dr. Berényi András, az ikerpár ügyvédje szerint nem igaz, hogy ügyfelei nem végeztek valós pénzügyi tevékenységet, szerinte bűnszervezet sem létezett.

– Negyven ügyfelet már kifizettek, és a többiek közül is sokak kára már részben megtérült – mondta a Borsnak.

Forrás: bors.hu

MEGOSZTÁS

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here