Elítélték Gyömrő polgármesterét

Hetedrendű vádlottként elítélték Gyenes Leventét, Gyömrő polgármesterét a kecskeméti számlagyárügyként elhíresült perben.

Folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt a Szegedi Ítélőtábla a közelmúltban kilenc hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Gyenes Leventét.  A  bíróság hangsúlyozta, hogy a vádlott előzetes mentesítést nem kapott.

A legsúlyosabb büntetést az elsőrendű vádlott, Zs. Tibor kapta (hét év szabadságvesztés, hét év közügyektől eltiltás). A vád szerint Zs. Tibor társaival együtt cégeket alapított, és ezeknek felhasználásával számlagyárat hoztak létre, amely fiktív számlákat állított ki gazdasági szervezetek részére.

Zs. Tibor egyébként mind első fokon, mind másodfokon Gyenest nevezte meg az ügy főszereplőjének, de a bíróság kizárta a bizonyítékok közül a vallomását.

Gyenes Leventét nem sikerült elérnie a Magyar Nemzetnek, de Hauser Antal, az önkormányzat kommunikációs referense azt közölte, várják a jogerős ítéletet, addig nem lépnek semmit. “A polgármesternek a hatályos előírásoknak megfelelően az ítélet kézhezvételétől három napja van, hogy értesítse a képviselő-testületet, s ez idő alatt azt is eldöntheti, hogy lemond-e, avagy sem” – idézték a lapban.

A Pest Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti osztályán a lap szerint elmondták, hogy az önkormányzati törvény a méltatlansági esetek közé sorolja, ha a polgármestert szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték. A méltatlansági eljárást bárki kezdeményezheti, de kizárólag a képviselő-testület szüntetheti meg a polgármester megbízatását. Az esetről hivatalos tájékoztatást egyébként a kormányhivatal még nem kapott.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here