Díjat nyert a MÁV a vasútvonal állomásépületeinek felújítása miatt

A Budapest-Újszász vasútvonal állomásépületeinek felújítása és új típusépületek építése projektjével a MÁV Zrt. elnyerte a vasúti építészet Oscar-díját, a Brunel-díjat, amelyet szerdán adtak át Amszterdamban – tájékoztatta a MÁV Zrt. az MTI-t.

A vonalon jellegzetesen előforduló, szinte azonos típusépületek (Maglódon, Mendén, Sülysápon, Tápiószecsőn, Nagykátán, Tápiószelén, Tápiógyörgyén) az eredeti tervek és fotók felhasználásával műemléki igényű rekonstrukción estek át, miközben korszerű szerkezetet, energiatakarékos világítást, vandálbiztos és víztakarékos mosdókat és komfortos padlófűtést kaptak.

Ha szeretnéd megnézni, hogy nézett ki a nagykátai vasútállomás az elmúlt évtizedekben, akkor kattints: IDE! 

A vonal két jelentős utasforgalmú megállóhelyére (Maglódi nyaraló és Szentmártonkáta) új, de a régi típusépületekhez méltó megállóhelyi épületet terveztek és építettek a MÁV által megbízott Hajnal Építész Iroda Kft. mérnökei és a kivitelezők. Négy kisebb forgalmú megállóhelyen (Rákoskert, Pusztaszentistván, Tápiószentmárton, Zagyvarékas) modern formájú esőbeállókat alakítottak ki a szakemberek – írta a MÁV Zrt.

A MÁV saját forrásából húsz helyszínen megvalósult projekt célja az volt, hogy az utasok számára 21. századi, akadálymentes, családbarát szolgáltatást és környezetet, a vasúti dolgozók számára pedig korszerű munkakörülményeket teremtsen a teljes elővárosi vonalszakaszon.

A Budapest-Újszász-(Szolnok) vasútvonalat 1882. március 12-én adták át, ezzel biztosítva saját vonalon a vasúti kapcsolatot Brassóig. A jelentős belföldi és nemzetközi személy- és áruforgalmat lebonyolító fővonal a Budapest közeli elővárosi forgalom szempontjából jelenleg is fontos szerepet tölt be.

Ha szeretnéd megnézni, hogy néz ki a Szolnok-Nagykáta-Budapest vasútvonal egy mozdonyból, akkor kattints: IDE! 

A Brunel-díj nemzetközi dizájnpályázatot a Watford-csoportban részt vevő vasúttársaságok számára 1985 óta háromévente hirdetik meg. A brit, holland és svéd vasutak építész és formatervező szakemberei által 1963-ban alapított Watford-csoportnak jelenleg 24 országból csaknem 70 tagja van. 2014-ben az értékelés szempontjai között az értékvédelem, az innovatív dizájn, a fenntarthatóság és az utasbarát terek kialakítása szerepelt. Idén 92 pályamű érkezett be, amelyek közül a zsűri négy kategóriában 20 díjat és 11 dicsérő oklevelet ítélt oda.

Mit gondoltok, a vonatok pontossága miatt vajon kapnak valaha díjat? 

Forrás: napi.hu

MEGOSZTÁS

10 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Állomásépülétek felújítása miatt? Gondolom nem a kistelepülési megállókkal…. Pedig azokat is mutogatni kéne!!!!

  2. Az épületek valóban szépek lettek… Átadás óta belső helységekről vannak fotók? Mellékhelység stb. Tudom ez nem tartozik ide, de érdemes lenne körülnézni. Másik problémám,ami szerintem nyelvtanilag helytelen: Sülysáp. Tápiószecső. Nagykáta. A pont szó szerint értendő mi az, hogy pl. Sülysáp. Csak engem zavar? Nyilván nem "eget rengető" probléma,de minek kell egy állomás/megállóhely megnevezése után pontot tenni? (Én nem így tanultam ilyen esetben…) Nem a "kákán is csomót keres" szindróma, de… Másrészt

    "A vonal két jelentős utasforgalmú megállóhelyére (Maglódi nyaraló és Szentmártonkáta) új, de a régi típusépületekhez méltó megállóhelyi épületet terveztek és építettek a MÁV ahol a megbízott Hajnal Építész Iroda Kft. mérnökei és a kivitelezők. – See more at: http://www.hellokata.hu/dijat-nyert-a-mav-a-vasutvonal-allomasepuleteinek-felujitasa-miatt/#sthash.WNUA7Riq.dpuf"

    SZENTMÁRTONKÁTA??? Mutassa már meg bárki, hol az új épület? Szentmártonkátán még mindig csak egy "konténer" van, ahol kiszolgálják az utazókat. Miről beszélünk? Ez sokkk!!!! Tudnának a "A vonal két jelentős utasforgalmú megállóhelyére (Maglódi nyaraló és Szentmártonkáta) új, de a régi típusépületekhez méltó megállóhelyi épületet terveztek és építettek" szentmártonkátai épületről fotót csatolni? Kíváncsi lennél rá, bár nem vagyok szentmártonkátai,de minden nap ott áll meg a vonat…A KONTÉNER ELŐTT!!! És sajnálom az ott dolgozókat is….

    Hello Káta én követem Önöket és nagyon sok hasznos információt osztanak meg,amit ezúton is köszönök, de ezen cikk valóságalapjának talán utána kellett volna járni (Szentmártonkáta), úgy mint a nemrégiben közölt "Új polgármesterek" című leírásukban "Szentlőrinczkátának". Pontosan,helyesen írva Szentlőrinckáta a település neve! Ettől függetlenül köszönöm a sok infót,de kérem pontosabban nézzenek utána a dolgoknak egy-egy cikk írásakor/közzétételekor…)Maradok üdvözlettel!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here