Digitális Témahét a nagykátai ipari iskolában

2016. 04. 04. és 04. 08. közötti héten a Ceglédi Szakképzési Centrum Nagykátai Ipari Szakközépiskolája és Szakiskolájaként bekapcsolódtunk az EMMI által kiírt „Digitális Témahét” elnevezésű országos programba. E program során két évfolyam tanulói 13 tantárgy összekapcsolódásával valósítottak meg IKT eszközökkel támogatott projektet.

Tagintézményünk 10-es és 11-es eladó és női szabó diákjai a „Csonka Fashion Days” nevet viselő projekt során divatcégeket alkotva, ’híres emberek’ számára terveztek és valósítottak meg ruhákat. A projekt során geometriai formákkal díszítették az alapdarabokat, miközben a cégük dokumentálta a folyamatot és számlát állított ki a megrendelőnek.

Olyan sok produktum készült a projekt során, hogy felsorolni is nehéz lenne. Az eladó és női szabó diákok végig egymás keze alá dolgozva kiegészítették egymás munkáját és a divatcégek haladtak a kitűzött cél felé.

Miket alkottunk? Többek között logót/meghívót/plakátot terveztünk, mobiltelefonnal ruhaanyagok kötésvizsgálatát végeztük el, számítógépen futó Geogebra programmal terveztünk geometriai elemeket a ruhákra, számlát állítottunk ki, készítettünk kezelési útmutatót, szófelhőt/gondolattérképet idegen nyelven……

A projektet a hét ötödik napján egy nagyszabású divatbemutatóval zártuk, ahol a csapattagok két-két modellje bemutatta a megvarrt ruhakölteményeket. A divatbemutatón iskolánk mintegy 60 diákja volt jelen nézőként, és a pedagógus kollégákból álló zsűri hirdetett eredményt több kategóriában is.

Miért is volt jó a Csonka Fashion Days? – Diákjainktól idézünk: ” Jó volt csapatban dolgozni.”, “Sosem volt ilyen rövid egy hét.”, “Csodálatos volt a hetünk”. A projektben részt vevő tanáraink pedig ezt mondták: “Ez volt a legjobb hetem szeptember óta.”, “Mostantól mindig így szeretnék tanítani.”

Köszönjük diákjaink lelkes és példaértékű munkáját!

A projekt kreativitását, életszerűségét felismerve a Kossuth Rádió 2016. 04. 08-án, pénteken, a divatbemutató előtt rövid interjút készített a projektvezető Tóth Éva tanárnővel a Napközben c. műsorban.

Nagyszabású projektünk megvalósításához segítséget kaptunk ruhaipari eszközök kölcsönzésével a Ceglédi SZC Bem József Műszaki Szakközépiskolája és Szakiskolájától, valamint Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Modell Divatiskolája, Iparművészeti, Ruha és Bőripari Szakközépiskolája és Szakiskolájától.

Hálásak vagyunk a mintegy 10 pedagógusnak, akik a hét során segítették a munkát és dolgoztak a diákokkal. Kiemelnénk Dienes Mónika szakmai tanárnőt, a női szabó diákok vezetőjét, aki a maximumot hozta ki a lányokból. Köszönjük iskolánk nyugdíjas kollégájának, Glauziusz Anna tanárnőnek, hogy egy hétre csatlakozott újra hozzánk és erősítette a csapatot.

A Digitális Témahét keretein belül még egy programmal kapcsolódtunk be a több mint 700 iskolát mozgósító rendezvénybe: a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ két fizika órán is kísérleteket mutatott nekünk a fénytörésről, lézerekről a 11/1 és a 12/1 osztályoknak Skype-on keresztül. Az előadók nem csak érdekes dolgokat mutattak nekünk, hanem rendkívül szórakoztatóan is tanították nekünk a fizikát, és ezúton szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy csatlakozhattunk.

Mindkét programról részletes beszámolót, képeket és videót találhatnak iskolánk facebook oldalán.

Sokadszor sikerült bebizonyítunk, hogy az előítéletek és a sztereotípiák ellenére igenis képesek vagyunk valami maradandót, értékeset alkotni, olyan lelkesedéssel és hozzáállással, ami példaértékű lehet bárki számára.

Tóth Éva

projektvezető

 

MEGOSZTÁS

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here