Csángó Fesztivál Jászberényben

Első hazai rendezvény, amely nyitott a határon túli magyarság kultúrája felé, a magyar nemzeti kisebbségek méltán népszerű fesztiválja a jászberényi Csángó Fesztivál. A fesztivál a csángó magyarok hányatott sorsú kultúrájának az ápolását, a határon túli magyarság értékeinek a védelmezését tűzte ki nemes célul.

Jászság Népi Együttes a magyar néptánc gyökereinek kutatása közben jutott el Moldovába még 1990-ben, amely évben egy hazai tábor, a Nemzetközi Tánc -és Zenésztábor keretében vendégül is látták a csángó magyar táncosokat, egyrészt a kulturális értékek bemutatására, másrészt, hogy felhívják a moldovai magyarok nehéz helyzetére a figyelmet.

tánctábor sikere meggyőző volt és az elkövetkező néhány évben valóságos burjánzásba kezdett a rendezvény. Sorra bővültek a programok és persze a helyszínek, mára pedig nem csak a csángó magyarok, de a hazai hagyományőrzés egyik legfontosabb fesztiválja a jászberényi Csángó Fesztivál.

Csángó Fesztivál minden évben, több színpadon, közel ezer fős előadósereggel,folklórműsorok, népzenei koncertek, szentmise és folkmise, kézműves bemutatók, népzene és néptánc, táncházak, tánctanítások, gyerekprogramok, népi gyerekjátékok egész sorával várja a magyar kultúrát szerető közönséget.

CsangoFesztival_Musorfuzet_2014_kicsi-page-001_0

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here