Borsos bírságot kaptak az ittas vezetők

N. János nagykátai lakos ittas járművezetés vétsége miatt a Nagykátai Járásbíróságon 2014.05.07-én tartott gyorsított eljárás keretében 180.000 Ft pénzbüntetést és 1 év időtartamra a „B” kategóriás járművezetéstől való eltiltást mint mellékbüntetést kapott.

T. Gábor kókai lakos részére ittas járművezetés vétsége miatt a Nagykátai Járásbíróság 2014.05.07-én tartott gyorsított eljárás keretében 240.000 Ft pénzbüntetést szabott ki.

Mire számíthat az, aki ittasan vezetett, de balesetet nem okozott?

Ha a vér alkohol szintje 0,8 ezrelék alatti és először történt ittas vezetés, akkor az ügy szabálysértésnek felel meg. 6-12 hónapig terjedő vezetéstől való eltiltás, 100-300 ezer forintig történő pénzbírság és kötelező utánképzéssel jár. A 0,8 ezrelék feletti ittas vezetés viszont már bűncselekmény, így a jogkövetkezmények is súlyosabbak.

Mire számíthat az, aki ittasan vezetett és balesetet okozott?

A 0,8 ezrelék feletti ittas vezetésért kiszabott büntetések 2014-ben bűncselekménynek számítanak, aminek következménye a jogosítvány elvétele – 1 év minimum, vagy a végleges bevonás. A büntetés szólhat bizonyos járműkategóriákra, de mindegyikre is érvényes lehet egy időben. Az alap büntetési tétel az 1-2 éves eltiltás, 200-300 ezer forintos pénzbüntetés és a kötelező utánképzés. Amennyiben visszaeső, akkor a legsúlyosabb következményekre lehet számítani 2014-ben is. A többszörös visszaesőket letöltendő börtönbüntetés és végleges vezetéstől való eltiltás várja.

A hat vagy annál több hónap esetén járó eltiltást követően utánképzésen kell részt venni, ahol a KRESZ teszt és a pszichológiai alkalmasságot követően az Állami Közlekedési Főfelügyelet vizsgáján kell részt vennünk, aminek ára igencsak borsos, 70-140 ezer forint.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here