Bezár a nagykátai Tesco is

A Tesco első körben 13 üzlet zár be. Az áruházlánc hétfőn tájékoztatja az érintett áruházak dolgozóit, a szakszervezeteket és a munkaügyi hivatalt erről. Először több mint ötszáz áruházi dolgozó munkája szűnik meg, de lesz olyan, aki új állást kaphat egy közeli Tesco-egységben.

A lap úgy tudja, a bejelentésnél az elbocsátásokat a kormány nemrég hozott döntéseivel magyarázzák. Most a többnyire veszteséges kisebb boltok, szupermarketek húzzák le a rolót főleg vidéken.

Két győri S-Market jellegű Tesco mellett bezár egy-egy abonyi, nagykátai, nyergesújfalui, törökszentmiklósi, hajdúböszörményi, tatabányai, tolnai és püspökladányi bolt is. A fővárosban is megszűnik két egység: egy a VIII., egy másik a XXIII. kerületben.

A Magyar Nemzet tudomására jutott az a több forrásból megerősített információ is, miszerint a mai bejelentés során úgy indokolják meg az elbocsátásokat a munkavállalóknak, hogy azok a kormány nemrégiben hozott döntései miatt szükségesek. Ebbe beletartozik a hatvanszorosára emelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj, amely az eddiginél nagyságrendekkel nagyobb költségvetési hozzájárulást ró a bolthálózatra; a vasárnapi zárva tartás elrendelése, és a kétévnyi veszteséges működésről szóló korlátozás is ronthat a Tesco pozícióján.

Piaci források a lapnak azt jelezték, hogy a korábban szocialista parlamenti képviselőként ismert Sáling József által vezetett Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) már egy ideje tudomással bír a készülő leépítésekről, az érdekvédők a mai bejelentés előtt mégsem igyekeztek felkészíteni az érintetteket. Úgy hírlik, ehelyett kormányellenes tüntetésre is sor kerülhet a kereskedelmi dolgozók bevonásával a hivatalos bejelentések után, amelynek szervezésében a KASZ is részt vehet.

MEGOSZTÁS