A környezettudatos klímaválasztás

A Waterlooi Egyetem kutatója szerint a mostani előrejelzések alapján a globális hőmérséklet növekedésével az eddigi 19 olimpiai helyszínből csak tízben lesz olyan feltétel az évszázad közepére, hogy nagy biztonsággal lehessen téli olimpiát rendezni – írja az index.hu

Eszünk ágában sincs pozitív fényben feltűntetni a globális felmelegedést, inkább arra szeretnénk fektetni a hangsúlyt, hogy a nyár közeledtével egyre nagyobb forróságra lehet számítani és mint olyan ,a forróság ellen egyre többen kívánnak fellépni, légkondicionáló berendezés vásárlásával. Ha már ilyen berendezést vásárolunk, tovább kumulálva a globális felmelegedést, tegyük azt tudatosan és olyan berendezést válasszunk, mely szinte nulla, de vegyük úgy, hogy a lehető legkisebb mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez és emellett biztosítja komfortérzetünket.

A kereskedelmi mélységekig törő átkötést felhasználva térjünk tehát cikkünk érdemi részére, ami hasznos tanácsokkal látja el az olvasót, nyár elei klíma vásárlást megelőzően. Sőt a cikk végén fogadják tőlünk a hasznos tudnivalókat szolgáltató Diszkont Klíma  2% -os kedvezményű kuponját, mely a webshopban beváltható az első 100 látogatónak, és minden berendezésre érvényes.

Klíma vásárlása egy háztartás számára talán a legnagyobb beruházást jelenti, ha komfort fejlesztéséről beszélünk. Beruházások esetén a beruházás mértékével és megtérülésével, valamint fenntartásával kell számolnunk, egy családi kassza szintjén is. Ezért döntő fontosságú a jó klíma kiválasztása.

Milyen gépet vásároljunk?

Fő célunk ez esetben a felhasználási terület meghatározása. További kérdéseket kell feltenni, hogy pontos választ kapjunk. Mindenképp meg kell határoznunk azt, hogy csak hűtésre, vagy fűtésre is kívánjuk e használni a berendezést. Esetünkben szorítkozzunk a hűtés funkcióra. Ezen felül meg kell vizsgálni a család szokásait. Abban az időszakban amikor a legnagyobb melegre kell számítani, kik tartózkodnak a lakásban és általánosságban véve mennyi ideig? Tehát szükséges-e folyton, akár napi 4-6 órát is járatni a berendezést, vagy elegendő lefekvés előtt 1-2 órában visszahűteni a helyiséget, a kellemes alvást biztosítva. Válasszuk a 4-6 órás üzemidőt példánk további részeként.

Tisztáznunk kell azt, hogy milyen jelleggel bír az épület, ahova be kívánjuk építeni a berendezést, ez alatt értjük a tájolását, a szigetelését, (akár azt is, hogy a szomszédos lakásokban, van-e klíma berendezés, hasonlóan tud hatni, mint télen a körülöttünk fűtő szomszédok), mekkora ablakfelületek vannak beépítve, tetőtérről beszélünk-e , milyen anyagból készült az épület, valamint hány fős a család. Természetesen a légköbméter is számít, melyet le kívánunk hűteni. Ezen tényezők a teljesítmény meghatározását szolgálják. Nem utolsó sorban meg kell vizsgálnunk, milyen egyéb hő leadó eszközök vannak a háztartásban, melyek hő leadását ellensúlyozni kell a berendezéssel.

A berendezés kivitelét illetően a példát egyszerűsítve, beszéljünk mono split oldalfali berendezésről, mely általánosságban megtalálható a háztartásokban, komfort célokra kifejlesztett berendezés. A kültéri a ház külső falán a beltéri a belső falon helyezkedik el a mennyezet magasságában, alatta néhány 10 centiméterrel.

Maradva a 4-6 órás példánál, vizsgáljunk egy 45 négyzetméteres lakást, téglaépítésűt, földszintit, nyugati tájolással. 3 fős családdal. Hő terhelés szempontjából a konyhai gépeket, főzést stb nem kell számításba venni, mert azok hulladék-hőjét és páratartalmát csak elszívással érdemes semlegesíteni, amit elvégez a konyhai elszívó berendezés. A számok ismeretében egy 3.5kW teljesítményű berendezésre lesz szükségünk.

Most már tudjuk azt, hogy 4-6 órát kívánjuk átlagosan üzemeltetni a berendezést a forró napokon, tudjuk, hogy 3.5kW a teljesítmény igényünk, további kérdés az, hogy milyen plusz funkciókat kívánunk meg a berendezéstől. Ha van allergiás a családban, érdemes fejlettebb szűrőrendszerrel ellátott gépet választani, mely ténylegesen jó hatékonysággal tisztítja meg a levegőt a pollenektől, sőt a vírusoktól is. Ezek általában marketing maszlagnak tűnhetnek, nagyon sulykolják a gyártók, de a gyakorlat azt mutatja, hogy valóban hasznos kiegészítők.

Fontos leszögeznünk, mielőtt tovább haladunk példánkban, hogy minden kérdésükre választ kaphatnak a megfelelő szakembertől, nem kell mindent otthon, családi körben meghatározni és hosszasan bújni az ismertetőket, sőt a jó szakember arról lesz felismerhető első körben, hogy alaposan felméri az igényeket és segít meghatározni a teljesítményt.

Ha megvan minden tényező ideje kiválasztani a berendezést. A termék gyártóját illetően és legfőképp formáját és színét tekintve szubjektív tényező lép életbe, ezt mindenki maga dönti el, mely gyártó mely gépét választja. Vannak nagyon drága rettentően megbízható és fejlett műszaki tartalmú japán gyártók, a piacon megtalálhatóak a háztartásokban elterjedt berendezések gyártói és első hallásra ismeretlen, olcsó, de még mindig megbízható, alacsonyabb műszaki tartalmú kínai gyártók berendezései is.

Amit a szubjektív tényezőkön túl mérlegeljünk, az a készülék energia-besorolása és COP/EER értéke, melyet az EU ír elő a berendezések energiahatékonyságának közérthető leírásaként. Elmondható, hogy minél magasabb egy berendezés COP/EER értéke, azaz, a hűtési és fűtési energiahatékonyság és annak együtthatója, annál kevesebbet fog fogyasztani a berendezés. A példánkban vett 4-6 órás napi üzemidő esetén fontos tehát, hogy nagy eneriga-hatékonyságú inverteres berendezést vásároljunk.

Ismét egy csomó szám és érték és elnevezés, mit jelentenek ezek a gyakorlatban?

Az inverter egy elektrontechnikai vezérlő egységet jelent, minden esetben ha berendezést vásárolunk, keressük a feliratot a specifikációban! Az inverter előnye az energia-hatékonyság, a berendezés kompresszorát fokozatmentesen szabályozza, így mindig csak annyi energiát vesz fel az elektromos hálózatból amennyire szüksége van, se többet se kevesebbet, ez akár 30% megtakarítást is jelenthet.

Rendben, de mit jelent ez számokban, marketing szöveg nélkül?

Vegyük ismét a példánkat, 3.5kW berendezés 4-6 óra üzemidővel, meleg időszakban. Ha ezt a berendezést 4 órát üzemeltetjük és EER értéke 8.5 (A+++ a besorolása) teljesítményfelvétele 550 Watt óránként (minden ilyen és ehhez hasonló értéket, megtalál minden forgalmazó minden klímájának adatlapján a különféle webshopokban), ha 34ft/kWh-val számolunk (völgyidőszak) , akkor egy óra fogyasztás 18 forintra jön ki, megközelítőleg, mely 4 óra alatt 72 forint áramfogyasztást jelent. Ne felejtsük el, hogy ez a maximális felvett teljesítményre vonatkozó számítás, fentebb említettük, hogy az inverteres berendezések fokozatmentesen szabályozzák a hűtés folyamatát, ha a berendezés elérte a beállított hőmérsékletet és a helyiség lehűlt, jóval alacsonyabb értékek jönnek ki, mert kevesebb munkája lesz a gépnek. Ezért fontos az is, hogy ne méretezzük alul a berendezést.

Ezekből a számokból azt is láthatjuk, hogy az egészségügyi kockázatok mellett, miért nem szabad túlhűteni egy helyiséget, nem csak a szervezetünket, de a pénztárcánkat is megterheli! Az elsődleges cél a komfort, hogy kipihenten tudjuk kezdeni a napunkat, ehhez pedig nem szükséges a drasztikus “amerikai stílusú” túlhűtés.

Szuper! Kiválasztottuk a berendezést, hogy kerül a falra?

Maradjunk tovább a példánknál, a 3.5kW teljesítményű, inverteres berendezésnél, mely oldalfali, split kivitelű berendezés. Ebben a bekezdésben arról szólunk, hogyan válasszuk ki a megfelelő szakembert a telepítés elvégzésére, és egészen pontosan, miért bízzuk azt szakemberre.

A klímaberendezések, ha úgy tetszik, precíziós eszközök, melyek a gázok fizikai tulajdonságait aknázzák ki,elektrotechnikai vezérléssel. Egy klímaberendezés összetett gép, telepítéséhez, szereléséhez, beüzemeléséhez nagy szakértelemre, alaposságra, precizitásra, speciális eszközökre és szerelékanyagokra van szükség, melyek nem találhatóak meg háztartásokban. Szakmai érdekvédelmi szempontok alapján, valamint fogyasztói érdekvédelem miatt, és nem utolsó sorban környezetvédelmi okokból. Magyarországon csak megfelelő szakképesítéssel lehet klímaberendezést telepíteni, a garancia meglétének feltétele továbbá a gyártók részéről a megfelelő képesítésű telepítő szakember. Tehát a vásárolt berendezésre a gyártók csak akkor vállalnak garanciát, ha azt zöldkártyával rendelkező szakember végzi, ezt minden esetben ellenőrizzük.

Mit fog csinálni a szakember a lakásomban, otthonomban?

A kültérit a kívánt helyre helyezi, tartókonzolt fúr fel, oldalfalra, alapzatra, esetleg tetőre speciálisan kialakított konzolra. Csővezetékeket falon vezet el, kábelcsatornában. Faltörést végez, hogy a csővezetékeket bejuttassa a beltéri egységhez. A beltéri egységet tartólemezen felfúrja a klimatizálni kívánt helyiség oldalfalára. Cseppvíz elvezető rendszert épít ki. A berendezést nyomáspróbázza, beköti az elektromos vezérlést, ha szükséges a gázt utántölti, szivárgás vizsgálatot hajt végre, kipróbálja a berendezést, és elmagyarázza annak használatát, kitölti a szükséges dokumentumokat, garancia jegyet és számlát ad az elvégzett telepítésről.

Fontos, hogy a telepítés megkezdése előtt végeztessünk helyszíni felmérést, melyet a legtöbb vállalkozó ingyenesen végez el, kérjünk ezt követően a telepítésre vonatkozó árajánlatot, mely a meghatározott csőtávok és szerelék anyagok alapján kerül kiszámításra. Kérjünk 2-3 helyről is ajánlatot és a legjobb ajánlatot adót válasszuk. Figyeljünk rá, hogy a feltűnően olcsó ajánlat nem feltétlenül lesz hosszú távon kifizetődő. A silány anyagokkal, nem megfelelő szakértelemmel elvégzett telepítés a legjobb hatékonyságú berendezésből is egy pénznyelőt varázsolhat, rossz hatékonysággal fog működni, vagy a készülék meghibásodásához fog vezetni és nem utolsó sorban a garancia elvesztését is kockáztatjuk.

Ha megfelelő teljesítményű és energiahatékonyságú gépet választottunk és azt a megfelelő szakemberrel telepítettük, akkor a komfortérzet javítása mellett – melyből saját hatékonyságunk ered, hiszen másnap kipihenten tudjuk kezdeni napunkat – környezet barát megoldást is választottunk, így hozzájárultunk a környezet kíméléséhez.

Ez mind szép és jó, de én nem akarok klímaberendezést vásárolni, mert drágának találom, körülményesnek, ráadásul hiába az energiahatékonyság, még ennyire sem akarom a környezetem terhelni. Akkor mit tehetek, hogy hűvösen tartsam a lakást vagy alacsonyan hőérzetem?

Az első módszer, aludjunk hűvösben:

• Használjunk ventilátort, helyezzük a padlózat alacsony szintjére,esetleg jégakkut vagy jégkockákat (házi légkondicionáló: 70% víz, 10% kősó, legalább 2 literes tartájban, lefagyasztva együtt, a tartáj alá is tegyünk egy tálat a kondenzvíz miatt, azt abba tároljuk)egy tartóban, lefekvés előtt helyezzünk el a légáramában. A házi eszközünk hatékonyan fogja hűteni a levegőt! Mivel a sós jég leolvasztja magát a levegő elkezd kitágulni és hűlni körülötte, a ventilátor ezt ránk fújja. A vizet a sót és a palackot másnap újra feltudjuk használni.
• Tegyünk kispárnát a fagyasztóba lefekvés előtt 1-2 órával, mindezt nejlon szatyorba helyezzük, hogy ne alakuljon ki rajta jég.
• Ébredés után a lakás leghűvösebb részébe tegyük az ágyneműt, ha van rá mód akkor nap közben a pincében tároljuk, itt letud hűlni a nap folyamán.
• Selyem vagy szatén szövetű ágyhuzatot használjunk.

A második módszer, használjunk vizet:

• Igyunk gyakran vizet, ha testünk hidratált, hűvösebbnek fogja érezni a környezetét.
• Egy megüresedett ablaktisztító flakonba töltsünk vizet és permetezzük magunkra.
• Nedvesítsük be hajunkat, a párolgás hűti a fejbőrt, ezáltal hőt von el a testről.
• Használjunk vizes párásító berendezést, a vízpermet lerakódik a bőrön és párolgásával hűti azt.
• Folyassunk hideg vizet 10-20 másodpercig mindkét kéz csuklójára, fő ütőerek haladnak itt, a vér elszállítja a hideget a testünk többi pontjára és így az vissza tud hűlni.
• Áztassuk lábunkat hideg vízbe.

A harmadik módszer, ételek, italok:

• Töltsük fel a fagyasztót dinnyeszeletekkel, bármilyen szeletelt, vágott gyümölccsel és fagyasszuk le, fogyasszuk miután megfagytak.
• Használjunk mindenhez mentát, vagy dörzsöljük a bőrünkbe, a menta felfrissíti a bőrt, kellemes hűsítő érzést biztosít.
• Zuhanyozzunk borsmenta szappannal, ügylejünk, hogy szembe ne kerüljön, ám a bőrt kellőkép hűsíteni fogja.
• Együnk fűszeres ételeket, nem véletlenül fűszereznek egyre csípősebben és pikánsabban, ahogy délfelé haladunk. A fűszeres ételek megnövelik az izzadást, így a szervezetünk a párolgásának köszönhetően nagyobb hatékonysággal hűti magát.

Negyedik módszer, a lakás, ház hűtése:

• Napközben tartsuk zárva az ablakokat, sötétítsünk el minden ablakot amennyire csak mód van rá egészen addig míg besötétedik és azt követően elkezd hűlni a levegő. Reggel, de már hajnalban ahogy elkezd melegedni, zárjunk be minden ablakot és sötétítsünk el.

• Jó védelmet nyújt ha alumínium redőnyeink vannak, vagy hőszigetelt függönyök.
• Jó megoldást nyújthat hungarocell lapok alufóliával történő bevonása, ablakba helyezése.
• Kapcsoljunk ki minden olyan berendezést ami hőt termel! Nagy melegben nem is gondolnánk, de képes ilyesmire egy monitor, tv, egy set top box, számítógép.
• Használjunk világos szövetet amihez csak tudunk, dekorációnak, ágyhuzatnak, párnának, szőnyegnek, a világos szín jobban visszaveri a hőt.
• Fontos a ház jó hőszigetelése, nyáron nagy melegben is segít, hiszen nem tud átmelegedni.
• Telepítsünk fákat a kertünkbe, a fák hűvös árnyékot adnak. A lombhullató fák nyáron eltakarják a napfényt így szigetelik a házat, télre elhullajtják leveleiket, ekkor a téli napfény bejut a szobába, nyáron ismét szigetel.
• Aki építkezés előtt áll és kertes házat tervez pincével, az megoldhatja a pince szint hidegebb levegőjének a lakás felsőbb részeibe történő eljuttatását is, megfelelő szakember segítségével.

KUPONKÓD: HELLOKATA
KEDVEZMÉNY MÉRTÉKE: 2% BÁRMELY BERENDEZÉSBŐL
FELHASZNÁLHATÓ: 100 LÁTOGATÓ EGY ALKALOMMAL
IDŐSZAK: 2014.05.31.-IG
HOL?: Diszkont Klíma

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here