A Jupiter éjszakája a sülysápi csillagvizsgálóban

Ha érdekelnek a csillagok, akkor február 22-én érdemes lesz ellátogatnod a Sülysápi amatőr csillagászokhoz.

A Jupiter bolygó fényesen ragyog az Ikrek csillagképben, szinte uralja az egész égboltot. Derült égen, jó átlátszóság és légköri nyugodtság mellett nagyon sok részletet figyelhető meg rajta.

Ezen az estén az Io és a Callisto nevű holdak produkálnak majd látványosságot a Jupiter körül. A Callisto a bolygó előtt vonul át, míg az Io a bolygó mögé lép be, majd 3 óra és 20 perc elteltével egy fogyatkozás után lesz ismét látható.
Galilei 404 évvel ezelőtt 1610 január elején fedezte fel a négy nagy holdját a bolygónak. Ráadásul február 15. van Galilei születésének 450. évfordulója, ezen összefüggésekből kiindulva, határoztak úgy a sülysápi csillagászok, hogy ezt az éjszakát Galileinek és a Jupiternek szentelik.

Galileit idézve: – „Szóval, a jelen ezerhatszáztizedik esztendő január havának hetedik napján, az éjszaka első órájában, midőn az égbolt csillagait néztem a távcsövön keresztül, utamba került a Jupiter”. Nos, a Jupiter távcsőben látott képe volt az, ami elindította ezt a kéthónapos megfigyelést. Pontosabban nem is a Jupiter, hanem annak környezete volt az, ami felkeltette Galilei érdeklődését. A korhoz képest jó minőségű távcsövének köszönhetően megpillantotta a bolygó egyenlítői síkjában elhelyezkedő holdakat. Rájött, hogy ezek az égitestek elmozdulnak a Jupiterhez képest, s  ezek a „csillagok” a Jupiter körül keringenek. Ez a felfedezése újabb bizonyíték volt a heliocentrikus világkép mellett.

Johannes Kepler is ebben az időben (1609) adta ki az Új csillagászat című munkáját, melyben a heliocentrikus világképhez igazodva, közli az első két bolygómozgási törvényét. Ezek a 400 évvel ezelőtti események forradalmi változást hoztak a tudomány fejlődésében, ezért tényleg megérdemlik, hogy több, mint 400 év után is felelevenítsük ezeket.

Facebook esemény: ITT!

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here